Joerie Dewagenaere

Patrick uit Gullegem schrijft boek over paters uit abdij van Westvleteren in Eerste Wereldoorlog: "Nooit zoveel bier gebrouwen als toen"

Patrick Libbrecht uit Gullegem brengt binnenkort een boek uit waarin hij het verhaal vertelt van de broeders uit de abdij van Westvleteren tijdens de Eerste Wereldoorlog. Drie paters schreven in die tijd een dagboek. "Door het oorlogsgeweld dronken ze nooit zoveel bier als toen", vertelt Patrick.

"De Eerste Wereldoorlog hield de paters van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren niet tegen om bier te brouwen", klinkt het bij Patrick. De 63-jarige Patrick Libbrecht uit Gullegem dook in de archieven van de abdij. Hij vond er drie dagboeken van paters die hun verhaal neerschreven in de Eerste Wereldoorlog. "Vooral Broeder Victor is aan het woord. Het is de eerste keer dat het dagboek wordt uitgegeven", zegt hij.

In het verhaal heeft Patrick het over hoe de paters het begin van de oorlog meemaakten. "Woke waren ze alleszins niet. In het begin vingen ze mensen op, later soldaten vanuit de hele wereld. Het was een schok voor de paters. In die vier jaar veranderde hun hele wereldbeeld", vertelt hij. "Zo lieten de paters bijvoorbeeld eerst geen vrouwen binnen, maar door de oorlog konden ze niet anders."

Blijven brouwen

In de dagboeken wordt elke dag van de oorlog beschreven. Daarin merkte Patrick dat het dagelijkse leven voor de paters gewoon doorging. "Ze bleven kaas en bier maken. Door de bombardementen verloren ze vaak koeien. En als ze dan geen melk hadden, konden ze ook geen kaas maken. Maar met het brouwen van bier zijn ze nooit gestopt. Meer nog, er werd volgens hen nooit meer bier gemaakt en gedronken als toen", lacht Patrick.

Het boek komt op 6 maart uit. 

Meest gelezen