De tank (r) waar het over gaat.
Copyright 2023, dpa (www.dpa.de)

Twee miljoen liter vloeibare mest lekt in Duits meer: in de regio hangt een opvallende geur

Ongeveer twee miljoen liter vloeibare mest is gelekt uit een defecte opslagtank en heeft twee beken en een meer in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, in het westen van Duitsland, verontreinigd. 

Het incident gebeurde op een boerderij in de stad Velbert, niet ver van de grens met België. De mest belandde enkele kilometers noordwaarts in het Baldeneymeer. "De stroom is nu voorbij", verklaarde Daniela Hitzemann van het district Mettmann. De opruimactie is gestart.

Er zouden geen gevolgen zijn voor de plaatselijke drinkwatervoorziening. Er zijn putten langs het traject, maar die liggen zo diep dat ze niet zijn aangetast. Wel werden in de verontreinigde gebieden een aantal dode vissen ontdekt, en in de regio hangt een opvallende geur.

De oorzaak zou een defecte afdichting van de tank met een inhoud van 2.000 kubieke meter zijn. Volgens Hitzemann heeft de betrokken landbouwer een deel van de vloeibare mest in containers kunnen verzamelen.

Hulpverleners konden een deel van de mest wegpompen, maar de beken stonden op dat moment vol water en het grootste deel van de vloeibare mest kon blijven stromen.

Meest gelezen