Radio2

Schilde staat open voor gesprek met actievoerders tegen bomenkap na verschillende protestacties

Het gemeentebestuur van Schilde staat open voor een gesprek met de actievoerders die tegen de bomenkap protesteren. Meer dan 100 bomen moeten verdwijnen voor wegenwerken. Na protestacties van oppositiepartij Dorp24 en en een anonieme actievoerder wil de gemeente nu in gesprek gaan.

De gemeente Schilde wil in gesprek gaan met de actievoerders die tegen de bomenkap strijden. "We hebben plannen gemaakt voor de heraanleg van de riolering, de weg en het fietspad en daarom moeten de bomen helaas verdwijnen", vertelt burgemeester Dirk Bauwens (N-VA). "Het gaat om meer dan 100 bomen van de Schoolstraat en de Turnhoutsebaan tot de Oelegemsteenweg."

Die plannen botsten al snel op heel wat protest. "Oppositiepartij Dorp24 heeft officieel een protest ingediend tegen de omgevingsvergunning en vorige week hadden ze posters aan de bomen vastgeniet. Die posters hebben we laten weghalen." Door het protest loopt er nu een beroepsprocedure tegen de vergunning en kunnen de werken voorlopig niet starten.

Het protest zette zich deze week verder. Er hingen aan heel wat bomen affiches vastgeplakt met op elke affiche een letter. Alle papieren vormden samen een gedicht. "We dachten aanvankelijk aan een tegenreactie van Dorp24, maar het bleek om een onbekende te gaan. We hebben die affiches ook onmiddellijk laten weghalen."

Dorp24
We doen er alles aan om zoveel mogelijk bomen te bewaren, maar de werken aan de riolering zijn verplicht en daar moeten we bomen voor kappen
Dirk Bauwens (N-VA), burgemeester

Na de acties van de laatste weken wil het gemeentebestuur snel in gesprek gaan met Dorp24. "Er zijn al verschillende discussies geweest op de gemeenteraad, maar we staan nog steeds open voor een gesprek. Het is niet zo dat wij zomaar bomen willen kappen. We doen er alles aan om om zoveel mogelijk bomen te bewaren, maar de werken aan de riolering zijn verplicht. Daar moeten we bomen voor kappen."

Een concreet overleg is er nog niet gepland. "Het is de bedoeling om dat zo snel mogelijk te regelen, maar door de vakantie is dat nog niet gelukt. We steken, net zoals na de vorige actie, onze hand uit om dit op een andere manier te bespreken dan met protestacties."

Meest gelezen