Francesco Giorgi samen met zijn partner Eva Kaili
Represented by ZUMA Press, Inc.

Francesco Giorgi mag de gevangenis verlaten met enkelband, in onderzoek naar de corruptiezaak in het Europees Parlement

In het onderzoek naar corruptie en witwaspraktijken in het Europees Parlement is de aanhouding van Francesco Giorgi verlengd, al mag hij naar huis met een enkelband. Dat bevestigt het federaal parket in een persbericht. Giorgi is de partner van de intussen geschorste vicevoorzitter van het Europees Parlement Eva Kaili.

Giorgi is deze middag voor de raadkamer in Brussel verschenen. Die heeft de voorlopige hechtenis van de man bevestigd, maar staat elektronisch toezicht toe. Hij mag met andere woorden de gevangenis verlaten en dus naar huis met een enkelband.

De man zou eerder al bekend hebben betrokken te zijn bij corruptie en inmenging door Marokko en Qatar. De landen zouden zo hebben geprobeerd om de economische en politieke besluiten van het Europees Parlement te beïnvloeden.

Francesco Giorgi werd op 9 december opgepakt, net als Pier Antonio Panzeri, Giorgi's partner Eva Kaili, de Brusselse lobbyist Niccolo Figa-Talamanca, Eva Kaili's vader en vakbondsman Luca Visentini.

Die laatste twee werden na verhoor vrijgelaten, maar Giorgi, Kaili, Panzeri, en Figa-Talamanca werden onder aanhoudingsbevel geplaatst. Figa-Talamanca werd intussen door de onderzoeksrechter vrijgelaten, maar de andere verdachten zitten nog steeds in voorlopige hechtenis.

Op 11 februari werd dan ook het Belgische Europarlementslid Marc Tarabella door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van corruptie, witwassen en bendevorming.

Pier Antonio Panzeri wordt als een spilfiguur beschouwd in het onderzoek. Het is via hem en zijn vzw Fight Impunity dat Qatar en Marokko zouden geprobeerd hebben invloed uit te oefenen op beslissingen en resoluties van het Europees Parlement.

Meest gelezen