Jonas Roosens

Dries Van Langenhove ook voor negationisme doorverwezen naar correctionele rechtbank

De kamer van inbeschuldigingstelling heeft Dries Van Langenhove doorverwezen naar de correctionele rechtbank voor negationisme. Het voormalige Kamerlid van Vlaams Belang zal zich moeten verantwoorden voor een aantal uitspraken over de Holocaust op het interne communicatiekanaal van zijn extreemrechtse jongerenbeweging Schild & Vrienden.

Vorig jaar had de Gentse raadkamer al beslist om Van Langenhove door te verwijzen voor het aanzetten tot haat en geweld en inbreuken op de wapenwet. Daarbij komt nu ook nog de kwalificatie "negationisme".

Wij hebben voorgehouden dat hij minstens mededader is doordat hij de chatgroepen heeft opgericht en aan de zijlijn heeft staan supporteren

Advocaat Toon Deschepper

Een deel van de negationistische uitspraken waarover het gaat, kwamen in 2018 aan het licht tijdens een reportage van ons magazine "Pano". Uit het gerechtelijke onderzoek is gebleken dat die niet van Van Langenhove zelf afkomstig waren. Daarom had de raadkamer beslist dat de aansprakelijkheid hiervoor collectief en niet individueel ten laste van de leider van de groep was.

"De kamer van inbeschuldigingstelling heeft de beslissing van de raadkamer hervormd en beslist dat er voldoende bezwaren zijn om Dries Van Langenhove naar de correctionele rechtbank door te verwijzen, ook voor negationisme", zegt advocaat Toon Deschepper van een van de burgerlijke partijen. "Wij hebben voorgehouden dat hij minstens mededader is doordat hij de chatgroepen heeft opgericht en aan de zijlijn heeft staan supporteren, zelfs al heeft hij ze zelf niet gepost."

Volgens de kamer van inbeschuldigingstelling is Van Langenhove de feitelijke leider van de groep en heeft hij een sfeer gecreëerd waarin hij anderen aanzette om berichten te verspreiden en heeft hij geen poging ondernomen om die te blokkeren.

Van Langenhove was niet aanwezig bij de uitspraak van de kamer van inbeschuldigingstelling.

Wat houdt de negationismewet precies in?

De Belgische negationismewet zegt dat je de holocaust niet mag ontkennen, schromelijk minimaliseren of proberen te rechtvaardigen. Wie de wet overtreedt riskeert een gevangenisstraf tot 1 jaar met een geldboete tot 5.000 euro. De rechter kan ook voor een werkstraf kiezen.

De wet heeft vier voorwaarden:

  • De gedraging moet in het openbaar gebeuren. "Ook in privégroepen op sociale media is de wet van kracht", zegt Sofie Royer, onderzoeksexpert aan de KU Leuven.
  • Het moet gaan over de genocide van de Tweede Wereldoorlog.
  • De dader ontkent, minimaliseert of probeert de holocaust te rechtvaardigen.
  • Er zit een bepaalde opzet achter. De dader had de bedoeling om de nazi-ideologie in ere te herstellen en wilde bepaalde categorieën van mensen, zoals het Joodse volk, beledigen.

BEKIJK - Advocaat Toon Deschepper legt uit waarom Dries Van Langenhove minstens medeplichtig is aan negationisme.

Videospeler inladen...

Het is natuurlijk niet niks, de holocaust in twijfel trekken

Jos Vander Velpen (Liga voor Mensenrechten)

Volgens advocaat Jos Vander Velpen van de Liga voor Mensenrechten komt een doorverwijzing wegens negationisme niet vaak voor. "Het is absoluut niet alledaags, het is zelfs uitzonderlijk", aldus Vander Velpen. "Gelukkig maar, want het is natuurlijk niet niks, de holocaust in twijfel trekken." 

Van Langenhove zelf zegt dat het arrest van de kamer voor inbeschuldigingstelling enigszins onverwacht is omdat de raadkamer had geoordeeld dat hij voor negationisme niet moest worden doorverwezen. Hij zegt dat hij er volledig van overtuigd is dat hij hiervoor zal worden vrijgesproken.

Burgerlijkepartijstelling gedeeltelijk verworpen

De kamer van inbeschuldigingstelling heeft ook de burgerlijkepartijstelling van Jihad Van Puymbroeck gedeeltelijk verworpen. Die jonge vrouw met een migratieachtergrond voelde zich geviseerd door een online haatcampagne toen ze aan de slag ging op de redactie van VRT NWS. Na inzage van het onderzoeksdossier had ze het over een heimelijke en doelbewuste aanval tegen haar, die georkestreerd zou zijn door Van Langenhove.

Haar advocaat Abderrahim Lahlali bevestigt dat haar burgerlijkepartijstelling voor drie van de vier tenlasteleggingen is verworpen, maar niet voor de zwaarste tenlastelegging (aanzetten tot haat en discriminatie). Jihad Van Puymbroeck is teleurgesteld, maar ook verheugd dat ze zich wel degelijk voor een van de tenlasteleggingen burgerlijke partij kan stellen.

"Desalniettemin ben ik verheugd dat ik voor de eerste maal in deze procedureslag gehoor heb gekregen", aldus Jihad Van Puymbroeck in een persmededeling. 

Wie is Dries Van Langenhove?

In 2018 raakt Dries Van Langenhove bekend na een "Pano"-reportage over "Schild en vrienden", de extreemrechtse jongerenbeweging die hij in 2017 had opgericht. "Pano" kon meelezen in hun besloten chatgroepen, waar racistische, seksistische en antisemitische memes en extreme meningen werden uitgewisseld. Dat leidt tot het opstarten van een gerechtelijke procedure.

In 2019 haalt Vlaams Belang hem binnen en wordt hij voorgesteld als lijsttrekker van de Kamerlijst in de provincie Vlaams-Brabant. Van Langenhove wordt geen lid van de partij, maar is een zogenoemde onafhankelijke kandidaat. Hij blijkt wel een waar stemmenkanon te zijn en raakt verkozen als Kamerlid.

Maar zijn gerechtelijke problemen spelen hem parten, want de Kamer beslist om zijn parlementaire onschendbaarheid op te heffen, zodat het gerecht hem kan vervolgen. Begin deze maand maakt Van Langenhove zelf bekend dat hij opstapt als Kamerlid. "Ik stap uit het parlement, maar ik stop niet met politiek", zegt hij zelf. Hij blijft wel erg actief op de sociale media en wil zich naar eigen zeggen ook toeleggen op wat hij "het schandalige proces" over Schild & Vrienden noemt. 

BEKIJK - "Pano" toont hoe Dries Van Langenhove en Schild & Vrienden te werk gingen.

Videospeler inladen...

BELUISTER - Wanneer werd de negationismewet nog toegepast? Onderzoeksexpert Sofie Royer in "De nieuwe feiten":

Meest gelezen