De bloeiende oranje bloemen in Walker Canyon leveren een prachtig natuurtafereel op.
Copyright © 2023 Ringo Chiu. All Rights Reserved.

Nieuwe "superbloei" van "poppy's" in Californië, alleen te bewonderen van hoog in de lucht

In Lake Elsinore, in Californië, maken ze zich op voor een nieuwe "superbloei" van duizenden oranje bloemen. Het levert prachtige beelden op, en dat leidde vier jaar geleden tot een ware overrompeling. Met alle gevolgen van dien. Om de bloemen te beschermen, kan je ze nu alleen virtueel bewonderen. Of via een ritje aan de "zipline", metershoog in de lucht.

De droge woestijngebieden van Californië krijgen dikwijls niet genoeg regen om veeleisende planten te laten bloeien. Een zogenoemde "superbloei" daar is het gevolg van een "regelmatige reeks van opeenvolgende plensregens" tussen oktober en februari, volgens de University of California-Riverside. Zaden van planten kunnen zich maanden of jaren in rust houden, tot de regen hun beschermlaag wegwast. Daarna ontkiemen ze allemaal tegelijk ten volle. Een "superbloei". Al is "superbloei" volgens de universiteit geen wetenschappelijke term, maar "bedacht door de media om die kleurrijke, robuuste bloei te beschrijven".

In 2019 was er zo'n "superbloei" in Walker Canyon bij het stadje Lake Elsinore, op ruim een uur rijden van Los Angeles. Elk jaar bloeien er de oranje "California poppy's", in het Nederlands slaapmutsjes of goudpapavers genoemd, maar in 2019 was het uitzonderlijk. Duizenden en duizenden bloemen stonden er in bloei, het waren prachtige taferelen. En die lokten een massa mensen naar Walker Canyon, op zoek naar het perfecte plaatje voor hun Facebook of Instagram.

De bloei van de klaprozen in 2019 leidde tot een ware overrompeling en zelfs permanente schade.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Mensen bleken heel veel over te hebben voor een geslaagde foto. De klaprozen groeien op de steile heuvels van de canyon. Niet meteen bedoeld om even gezellig in grote groepen op te wandelen, maar het gebeurde toch. Naast veiligheidsrisico's waren er echter nog andere ongewenste neveneffecten. De overrompeling was zo groot dat veel bloemen vertrappeld geraakten. De schade die toen werd aangericht, is nu nog altijd zichtbaar. Bovendien kon het kleine Lake Elsinore de toevloed aan bezoekers niet aan. De overheid besloot om het park toen tijdelijk te sluiten.

Nieuwe "superbloei", maar dit keer zijn ze voorbereid

Dit jaar lijkt opnieuw een "superbloei" in Walker Canyon in de maak. Begin dit jaar heeft het stevig geregend in Californië, en de planten beginnen nu al in bloei te komen. Op de flanken van de canyon is al een oranje bloemenzee te zien. Maar dit keer zijn maatregelen genomen om een herhaling van het scenario van 2019 te voorkomen.

BEKIJK - Walker Canyon maakt zich op voor een nieuwe "superbloei":

Videospeler inladen...

Enkele weken geleden besliste burgemeester Natasha Johnson om Walker Canyon preventief te sluiten voor al te enthousiaste bezoekers. "We verwachten niet dat de bloei van poppy's zo groot zal zijn als in 2019, maar de impact was toen enorm. Het werd een nationaal en internationaal fenomeen", zegt Johnson. "Er waren hier mensenmassa's zoals in een pretpark. Zoveel mensen die niet op het pad bleven en echt gewoon die perfecte foto wilden. Dat had echt gevolgen voor de bloei."

Al betekent dat niet dat mensen nu niet kunnen genieten van de bloemenpracht. Er zijn alternatieven. Een daarvan is een zipline, een soort tokkelbaan waar je aan een touw gehangen naar beneden zoeft, ruim 60 meter boven de grond. Voor wie het wat minder spectaculair wil, is er ook een webcam met livestream, zodat je rechtstreeks kan kijken. "En we werken ook een virtuele beleving met een drone uit", zegt burgemeester Johnson.

Op de heuvelflanken van Walker Canyon komen de oranje "poppy's" nu al volop in bloei.
Copyright © 2023 Ringo Chiu. All Rights Reserved.
Mensen moeten nu op andere manieren genieten van de bloemenpracht.
Copyright © 2023 Ringo Chiu. All Rights Reserved.

Meest gelezen