Erfgoedverenigingen in Hamont-Achel vrezen dat authentiek karakter van hun stad verdwijnt

In Hamont-Achel waarschuwen de verschillende erfgoedverenigingen dat het authentieke karakter van zowel Hamont als Achel aan het verdwijnen is. Ze hebben een open brief geschreven en bezorgd aan het stadsbestuur. 

Luc Van de Sijpe van de Erfgoedkoepel Hamont-Achel is één van de initiatiefnemers van de open brief. “Wij zijn bezorgd dat het typische dorpsgezicht van zowel Hamont als Achel verdwijnt. Er komt almaar meer nieuwbouw waardoor veel authentieke gebouwen verdwijnen. We denken bijvoorbeeld aan het Catharinadal in Achel of de teutenhuizen in de centra van Hamont en Achel.”

Villa notaris Eyben

Concrete aanleiding voor de open brief is het bouwproject aan de Lozenweg in Hamont, waar de iconische villa van notaris Eyben staat. Een bouwpromotor wil er 14 bouwkavels aanleggen. De eerste vergunningsaanvraag werd vorig jaar afgekeurd omdat die niet in overeenstemming met de omgevingsvergunning was. Een tweede aanvraag moet nog bekeken worden door het stadsbestuur. 

We hopen villa Eyben nog te kunnen redden

Luc van de Sijpe

“Toen we van de plannen voor de villa hoorden, hebben we aan de alarmbel getrokken", gaat Van de Sijpe verder. "Villa Eyben heeft namelijk een grote erfgoedwaarde, al is het gebouw niet beschermd. Wij volgen het dossier nauwgezet op en hopen de villa te kunnen redden, want de woning staat intussen al een tijd te verkommeren.” 

Villa Eyben stond al 10 jaar leeg omdat er te weinig geïnteresseerden waren om de woning te kopen. Uiteindelijk zakte de verkoopprijs waarna een Oost-Vlaamse bouwpromotor het terrein aankocht om het te verkavelen.

Nederland als voorbeeld

"De afgelopen decennia zijn er door de gemeente en door particulieren mooie initiatieven genomen ter verbetering van de woonkwaliteit in onze gemeente", schrijven Luc Van de Sijpe en andere sympathisanten in de open brief. "We denken dan aan de groene zone rond de kerk van Achel of de herwaardering van Cinema Walburg. Maar er zijn in onze stad ook initiatieven die de woonkwaliteit bedreigen, zoals de tuin van de Ursulinen in Hamont en de oude watermolen 't Mulke in Achel."

“Waarom nemen we geen voorbeeld aan Nederland? Daar blijven oude stadjes zoals Utrecht en Gouda intact en bouwen ze anders. Wij vinden het belangrijk dat we waken over de leefbaarheid van onze stad Hamont-Achel. We hopen dan ook dat er rekening gehouden zal worden met onze bezorgdheid.”

Het stadsbestuur van Hamont-Achel wil voorlopig nog niet reageren op de open brief. 

Meest gelezen