Represented by ZUMA Press, Inc.

Europese Commissie verbiedt TikTok voor al haar medewerkers uit vrees voor spionage

De Europese Commissie heeft al haar medewerkers gevraagd om het Chinese socialemediaplatform TikTok te verwijderen van hun telefoons. Dat bevestigt een woordvoerder van de Commissie aan onze redactie. De maatregel komt er om "de cyberveiligheid van de commissie te verhogen". 

Vanochtend stuurde de Commissie een mail naar alle EU-ambtenaren met de vraag TikTok zo snel mogelijk te verwijderen. De maatregel geldt voor alle zakelijke telefoons en voor persoonlijke toestellen als daar werkgerelateerde apps op staan. 

Wie de app niet verwijdert voor 15 maart, zal geen toegang meer hebben tot werkgerelateerde software, zoals de mailbox of communicatiesoftware Skype for Business. "De maatregel is bedoeld om de cyberveiligheid van de Commissie te vergroten", laat een woordvoerder van de Commissie weten. Welke nieuwe informatie er precies toe leidde de app te verbieden, wil de Commissie nog niet zeggen.

TikTok betreurt de beslissing van de Commissie, laat het Chinese bedrijf in een reactie weten. "We zijn teleurgesteld over dit besluit, dat volgens ons verkeerd is en gebaseerd is op misvatting", zegt een woordvoerder in een verklaring. 

Journalisten bespioneren

Zowel in Europa als in de Verenigde Staten groeit de zorg over de privacy rond TikTok. De VS besloot in december al de app te verbieden op alle apparaten van de federale overheid, uit vrees voor mogelijke spionage door China. 

Moederbedrijf ByteDance heeft daar namelijk zijn hoofdzetel. Het Amerikaans Forbes onthulde eerder al dat ByteDance journalisten bespioneerd had. Zowel ByteDance als de Chinese overheid ontkennen echter dat er nauwe banden zijn met elkaar.

In november moest TikTok ook toegeven dat werknemers in het Chinese hoofdkantoor toegang hadden tot de persoonlijke gegevens van Europese gebruikers. 

Dat volgde op een wijziging in hun privacybeleid. Volgens experts is die in strijd met de Europese privacywetgeving. Volgens TikTok gebeurde dat "strikt volgens de noden van een dienst binnen de onderneming".

De Ierse privacyregulator onderzoekt nu verder in hoeverre gegevens op een onwettige manier zijn overgedragen naar China. TikTok kondigde vorige week aan dat het ook zelf onderzoek doet naar de manier waarop informatie bewaard wordt in drie Europese datacenters.

Meest gelezen