Hollywoodproducer Harvey Weinstein krijgt nog eens 16 jaar cel wegens verkrachting

Harvey Weinstein is door een rechter in Los Angeles veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf voor de verkrachting van een fotomodel en actrice in een hotel. Het is de tweede veroordeling voor de ooit machtige filmtycoon. In New York kreeg hij eerder 23 jaar cel voor soortgelijke feiten.

Harvey Weinstein, de machtige filmproducer die met zijn gedrag de lont stak aan de wereldwijde #MeToo-beweging, is opnieuw veroordeeld, dit keer door een rechter in Los Angeles. Harvey Weinstein krijgt een gevangenisstraf van 16 jaar wegens verkrachting en seksuele agressie. Het slachtoffer was een fotomodel en actrice in een hotel in Beverly Hills, tijdens een Italiaans filmfestival in 2013. Het is wel geen veroordeling over de hele lijn; voor de aanklachten van drie andere vrouwen op hetzelfde proces is hij niet veroordeeld.

Op dit moment zit Harvey Weinstein al een straf van 23 jaar uit, na een eerdere veroordeling in New York, in 2020. Hij was toen schuldig bevonden aan verkrachting en seksuele aanranding van een productie-assistente in 2006 en een actrice in 2013.  

Harvey Weinstein is 70 jaar. De beide straffen betekenen dat hij de rest van zijn leven in de cel moet doorbrengen. 

De voorbije jaren hebben bijna 90 vrouwen een klacht tegen hem ingediend. Bij hen ook bekende actrices als Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow of Rosanna Arquette. De Hollywoodschandalen brachten een wereldwijde #MeToo-beweging op gang, waarbij slachtoffers van seksueel misbruik door hogergeplaatsten getuigden over wat hen was aangedaan. Ook in ons land. 

Meest gelezen