In oktober voerde Friends of the Earth Frankrijk actie in Parijs tegen de investeringen van BNP Parisbas in de sector van fossiele brandstoffen.
AFP or licensors

Ngo's starten proces tegen BNP Paribas in Frankrijk, "de eerste klimaatzaak tegen een bank"

In Frankrijk dagen drie ngo's de bank BNP Paribas voor de rechter omdat ze nieuwe olie- en gasprojecten nog altijd financieel blijft steunen. Volgens de organisaties draagt BNP Paribas zo bij aan de klimaatcrisis en moet ze zich daarvoor verantwoorden. De organisaties zeggen dat het het eerste klimaatproces tegen een bank wereldwijd is.

In oktober vorig jaar stelden Oxfam Frankrijk, Friends of the Earth Frankrijk en Notre Affaire à Tous Frankrijk BNP Paribas officieel in gebreke. De organisaties verwijten de Franse grootbank, het moederbedrijf van het Belgische BNP Paribas Fortis, dat ze nog altijd in nieuwe activiteiten in de olie- en gassector blijft investeren.

"BNP Paribas is de grootste ontwikkelaar van fossiele brandstoffen in Europa en de op vier na grootste wereldwijd", zeggen de organisaties. "De bank draagt zo bij aan de klimaatcrisis en komt dus zijn zorgplicht niet na." Sinds 2017 moeten grote bedrijven volgens de Franse wet op de zorgplicht maatregelen nemen om schendingen van de mensenrechten en aantasting van het milieu te voorkomen.

De ingebrekestelling was een eerste stap naar een mogelijke gerechtelijke procedure. BNP Paribas had nadien nog drie maanden de tijd om alles in orde te brengen, maar dat is volgens de organisaties niet gebeurd.

"Historische rechtszaak in Parijs"

BNP Paribas heeft laten weten dat ze haar blootstelling aan olie- en gaswinning tegen 2030 zal verminderen, maar dat is ontoereikend, klinkt het. "BNP Paribas blijft nieuwe blanco cheques uitschrijven aan de grootste fossiele brandstofbedrijven zonder enige voorwaarde voor een transitie weg van olie en gas", zegt Oxfam Frankrijk. "In plaats van concrete toezeggingen te doen om fundamentele wetenschappelijke eisen te respecteren, draagt het bij aan het creëren van twijfel over de wetenschappelijke consensus."

Oxfam Frankrijk, Friends of the Earth Frankrijk en Notre Affaire à Tous Frankrijk hebben dan ook gekozen voor "een historische rechtszaak" in Parijs en "zijn vastbesloten een bindende uitspraak van de rechter te verkrijgen".

Meest gelezen