Noodopvang van asielzoekers die kamperen aan Klein Kasteeltje gaat voort, maar de tenten zijn niet verdwenen

Vandaag zijn 55 asielzoekers uit het tentenkamp in Molenbeek overgebracht naar het noodopvangcentrum in Anderlecht. Dat centrum werd in allerijl opgericht nadat zo’n 150 mensen uit het kraakpand in de Paleizenstraat werden gezet zonder dat er opvang was voorzien. Gisteren waren de eerste 45 asielzoekers verhuisd. Maar het probleem is niet opgelost: VRT NWS verneemt uit verschillende bronnen dat lege tenten vrijwel onmiddellijk door nieuwe asielzoekers worden ingenomen. 

In een week tijd zochten en vonden de Brusselse daklozenorganisatie Samusocial, burgerplatform BelRefugees en het Franstalige Rode Kruis van België een gebouw in Anderlecht dat tijdelijk onderdak kan bieden aan 140 asielzoekers die momenteel kamperen in Molenbeek. Gisteren vertrokken de eerste 45 mensen naar de noodopvang, vandaag en morgen volgen respectievelijk 55 en 40 asielzoekers.

VRT NWS verneemt van verschillende bronnen dat de tenten van wie naar Anderlecht is overgeplaatst, bijna onmiddellijk door nieuwe asielzoekers worden ingenomen die van Fedasil te horen hebben gekregen dat er voor hen voorlopig geen opvang mogelijk is. Het aantal tenten vermindert met andere woorden niet. "Het probleem is helemaal niet opgelost", bevestigt de woordvoerder van burgemeester Catherine Moureaux (PS) van Sint-Jans-Molenbeek.

Bijstand

Voor wie in Anderlecht terecht kan, is de toestand iets beter. De eerste verplaatsing verliep zonder problemen, vertelt Magali Pratte van Samusocial in “De ochtend” op Radio 1. “We hebben een opnameprocedure op poten gezet: eerst een veiligheidscheck, daarna kunnen de mensen een douche nemen en krijgen ze propere kleren, vervolgens gebeurt er een medische screening door het Croix Rouge.” De meeste mensen lijken in goede gezondheid te verkeren. “Mogelijk is er één geval van difterie, dat wordt nog onderzocht. Ze zijn wel heel moe. Psychologisch is het zwaar voor hen.”

Pratte hoopt dat er binnen enkele dagen ruimte is om de nodige bijstand te verlenen. “Onze eerste prioriteit is bed, bad en brood, zodat ze zich na een lange tijd op straat weer warm en thuis kunnen voelen. Als onze personeelsbezetting het toelaat, willen we daarna zowel psychologische als sociale begeleiding bieden. Deze mensen hebben recht op asielopvang, en dus ook op hulp om hun asielprocedure op te volgen.”

De hulporganisaties gaan nu in gesprek met Fedasil. “Wij doen ons best om een noodopvang te organiseren, maar we hopen dat deze mensen snel in het reguliere netwerk kunnen worden opgevangen.

Beluister hier het volledige gesprek met Magali Pratte van Samusocial in "De ochtend" op Radio 1:

"Gigantisch humanitair probleem"

Het tijdelijke opvangcentrum in Anderlecht biedt plaats aan 140 mensen, maar aan het Klein Kasteeltje alleen al liggen zeker 200 mensen op straat. “Het is een kleine oplossing in een gigantisch humanitair probleem”, beseft Pratte. “140 plaatsen is heel weinig als je weet dat nog steeds duizenden mensen zonder opvang zijn, en er elke dag tientallen nieuwe asielzoekers arriveren die een papiertje in de hand geduwd krijgen met daarop de boodschap dat ons land voorlopig niks voor hen kan doen.”

Wat wordt het volgende? We weten dat in maart en april de cijfers zullen stijgen en er nog meer mensen zullen toekomen

Magali Pratte, Samusocial

Pratte vreest dan ook dat het probleem zich alleen maar verplaatst. “Eerst de Paleizenstraat, nu het Klein Kasteeltje. Wat wordt het volgende? We weten dat in maart en april de cijfers zullen stijgen en er nog meer mensen zullen toekomen, maar de perspectieven bij Fedasil zien er niet heel goed uit. Wij als hulporganisaties kunnen niet elke twee dagen zo’n noodopvang uit de grond stampen. We hopen dat er na meer dan een jaar structureel een oplossing komt.”

Sint-Pieters-Leeuw

In Sint-Pieters-Leeuw komt er intussen schot in de zaak. Daar werden vorige week na de ontruiming van het kraakpand in de Paleizenstraat 180 asielzoekers opgevangen in een hotel – aanvankelijk zonder medeweten van de betrokken burgemeester, gouverneur of de Vlaamse overheid.

Sindsdien zijn zij in groepjes van dertig à veertig personen overgebracht naar reguliere opvangplekken, ofwel bij de Brusselse noodopvang, ofwel in het opvangnetwerk van Fedasil, afhankelijk van hun recht op een asielprocedure. Bedoeling is dat vandaag de laatste mensen kunnen vertrekken. "Daarna zullen we een ronde doen om er zeker van te zijn dat iedereen die recht heeft op een andere opvangplek, weg is uit het hotel", aldus burgemeester Jan Desmeth (N-VA).

Meest gelezen