Een jaar geleden richtte Eunice heel wat schade aan in ons land.

Recordaantal schadedossiers bij verzekeringen, een jaar na stormen Eunice en Franklin

Een jaar geleden raasden de stormen Eunice en Franklin over ons land. Dat die veel schade hebben aangericht, blijkt uit cijfers van de verzekeraars. Meer dan 208.200 mensen hebben een schadedossier ingediend, goed voor in totaal 573 miljoen euro. Volgens de verzekeraars is de frequentie en de intensiteit van stormen de jongste jaren toegenomen.  

Op vrijdag 18 februari raasde de Noordzeestorm Eunice over ons land. Dat ging vooral gepaard met felle wind, die tot 130 kilometer per uur haalde. Op veel plaatsen werden voorzorgsmaatregelen genomen, zoals scholen en bedrijven die vroeger sloten en het treinverkeer dat werd stilgelegd. Amper twee dagen later was er Franklin, die al even hevige windstoten met zich meebracht.

Beide stormen veroorzaakten aanzienlijke schade, en dat merkten ook de verzekeraars. Assuralia, de koepel van de verzekeringssector, zegt dat meer dan 208.200 klanten hebben gemeld. In totaal is al bijna 573 miljoen euro uitbetaald, gemiddeld 2.752 euro per schadegeval. De provincie West-Vlaanderen was het zwaarst getroffen, met 145,5 miljoen euro schade, gevolgd door Oost-Vlaanderen (106 miljoen) en Henegouwen (100 miljoen).

Hoewel het om een enorm bedrag gaat, is dat volgens Assuralia nog geen record. De Pinksterstormen van begin juni 2014 zijn nog altijd verantwoordelijk voor de grootste verzekerde stormschade ooit in ons land, goed voor 654 miljoen euro, gespreid over 179.000 dossiers.

Assuralia: frequentie en intensiteit van stormen is toegenomen

De Britse eilanden en het Europese vasteland werden in februari vorig jaar geteisterd door meerdere stormen. Naast Eunice en Franklin waren er ook nog Ylenia, Zeynep, Antonia en Dudley. België was toen bij de zwaarst getroffen gebieden in Europa, zegt Assuralia. De totale (verzekerde) schade op de Britse Eilanden en het Europese vasteland wordt geschat op 3,8 miljard euro.

2022 was globaal een recordjaar voor het aantal schadedossiers door stormen. Assuralia telt in totaal 257.319 dossiers, goede voor een totale schadelast van 725,6 miljoen euro. De organisatie zegt dat de frequentie en intensiteit van stormen de jongste jaren is toegenomen.

Na de zware overstromingen van 2021 -de ergste ooit in ons land- vraagt de sector een duidelijk wettelijk kader waarin ze in samenwerking met de overheden kan opereren na zware natuurrampen. Er is ook nood aan gecoördineerde acties op preventievlak voor alle regio's, klinkt het.

Meest gelezen