Thijs Pattyn

Uitzonderlijke vondst: stenen graf gevonden tijdens opgravingen in Ieper

Tijdens de werken aan de Leet in Ieper hebben archeologen tussen de houten graven een stenen graf gevonden. Het zou kunnen gaan om de grafsteen van een ridder of een edelman. Op de steen staat ook een inscriptie, wat de vondst nog unieker maakt. 

Na de vondst van een bisschoppelijk paleis, een vleeshuis en meer dan duizend middeleeuwse skeletten, hebben archeologen deze week een stenen graf ontdekt, tijdens opgravingen bij de Ieperse Leet. Het graf is volledig gemaakt uit natuursteen, wat de vondst zo bijzonder maakt. De andere graven die daar zijn gevonden, zijn uit hout gemaakt. 

Normaal zijn grafstenen zoals deze enkel terug te vinden in de kerk en niet erbuiten. Dat wil zeggen dat het kan gaan om iemand die van de kerk naar het kerkhof werd verlegd. Of om iemand die de steen hergebruikt heeft en dus genoeg geld had om dat te betalen, zoals een ridder of een edelman.

Inscriptie

Wat de vondst extra uniek maakt, is dat de steen een inscriptie vertoont.  Het gaat wellicht om Latijn. De inscriptie begint met een kruisje, gevolgd door de afkorting Chr. van Christus en St. Iohanes. Om verder te kunnen lezen is de steen te veel afgebrokkeld. Wellicht zou het dus gaan om een Sint-Johannes, maar zoekwerk naar Sint-Johannesen in Ieper leverde nog niets op.  

Het mysterie zal binnenkort opgelost worden. Wanneer de archeologen de toestemming krijgen, kunnen ze het graf openen. Als dat gebeurd is kunnen ze achterhalen of er nog een persoon in het graf ligt. Die draagt hopelijk nog een ring of een ander voorwerp waardoor de persoon geïdentificeerd kan worden. 

Meest gelezen