Victoriia wordt opgevangen door het gezin van Sarah De Clerck

1 jaar Oekraïners in Vlaanderen: "Vica werkt als psychologe om andere Oekraïners bij te staan"

In Kortrijk vangt de familie van Sarah De Clerck, dochter van Stefaan De Clerck, de Oekraïense Victoriia Neiland op. Zij vluchtte één dag na de start van de oorlog helemaal alleen uit Kiev. In Vlaanderen worden meer dan 53.000 Oekraïners opgevangen. Ongeveer één op de tien verblijft in West-Vlaanderen.

"Wij zijn eigenlijk het tweede gezin waar Victoriia (35) terechtkomt", vertelt Sarah De Clerck, die haar 'Vica' mag noemen. "Haar zoektocht startte via Facebook, waar ze zocht naar gastgezinnen. Ze is dan redelijk snel in een ander Kortrijks gezin terechtgekomen. Dat was toen een koppel zonder kinderen. De vrouw was in verwachting en ze hadden de kamer van Vica nodig voor de baby. Na drie maanden ging ze op zoek naar een nieuw gezin en zo is ze bij ons terechtgekomen."

Vica vierde ook Kerst en nieuw samen met haar Belgische 'familie'

Alleen gevlucht

Vica vluchtte helemaal alleen uit Kiev, één dag nadat de oorlog van start ging. Ze liet haar familie en vrienden achter. "Vica is recent haar mama verloren. Met haar vader en oudste broer heeft ze geen contact. Haar jongere broer en nonkel hoort ze dagelijks. Ook haar vrienden probeert ze regelmatig te horen", zegt Sarah. "Dat is niet altijd even gemakkelijk voor haar. Want het nieuws dat ze van hen verneemt is meestal niet positief. Onlangs kreeg ze te horen dat al haar vrienden moesten schuilen voor mogelijke bombardementen. Op die momenten heeft ze het moeilijk en is ze extra dankbaar om bij ons te zijn."

Psychologe

Victoriia is psychologe van opleiding. Hier in België kan ze die job blijven uitvoeren. "Vica werkt van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Ze heeft een job gevonden bij een groep psychologen, waar ze andere Oekraïners bijstaat met psychologische steun. Ze krijgt vragen van kinderen en volwassenen, maar werkt ook voor een militair ziekenhuis in Brussel. Daar worden Oekraïense soldaten met zware brandwonden opgevangen", zegt Sarah.

Terug naar Oekraïne?

"In het begin wou ze heel graag terug naar Oekraïne, maar ik heb het gevoel dat dat nu aan het keren is", vertelt Sarah. "Ze stelde de Nederlandse les voorlopig uit, maar nu heb ik het gevoel dat ze met lessen wil starten. Dat is natuurlijk noodzakelijk om hier verder een leven uit te bouwen."

"Ze heeft haar eigen leven hier en staat volledig op haar eigen benen. Ik denk dat ze in de toekomst op zoek zal gaan naar een eigen huisje. Ze komt goed overeen met de hele familie, dus zo lang het nodig is, is ze zeker welkom bij ons", voegt Sarah er nog aan toe.

Meest gelezen