Junior Verbeeke

Scherpe pieptonen van nieuwe misthoorn in Blankenberge houden buurtbewoners al maanden wakker

Een nieuwe misthoorn in Blankenberge veroorzaakt al een aantal maanden slapeloze nachten bij buurtbewoners. Drie scherpe pieptonen vanop de vuurtoren waarschuwen wanneer het zicht op zee beperkt is, maar verstoren ook ineens de nachtrust. Het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) is op de hoogte en onderzoekt de zaak.

Drie scherpe geluidssignalen verstoren al maandenlang de nachtrust van enkele mensen. "Het probleem dateert al van november", vertelt Evelyne Leroy. "De misthoorn zorgde vroeger nooit voor overlast. Ik hoorde het ding zelfs niet". De misthoorn op het Westerstaketsel staat gemonteerd op de vuurtoren en is een waarschuwingssignaal dat schepen moet helpen om de juiste weg te volgen op zee. 

Nieuwe exemplaren

De misthoorn valt onder de afdeling Scheepvaartbegeleiding. "De misthoorn aan de haven in Blankenberge is pas vernieuwd", zegt Peter Van Camp, woordvoerder van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK). "De exemplaren aan de kust waren aan vernieuwing toe. Niet alleen in Blankenberge, maar ook in Oostende en Nieuwpoort werden de misthoorns vorig jaar vervangen. Van een paar buurtbewoners hoorden we dat bij mist het geluid van dit type hoorn inderdaad intenser klinkt dan dat van de vorige installatie. We zullen dit de volgende dagen verder onderzoeken."

Burgemeester op de hoogte

Ook het stadsbestuur van Blankenberge is op de hoogte van de problematiek. "Er zijn al enkele klachten binnengekomen", zegt burgemeester Björn Prasse (Open VLD). "De misthoorn, die er staat voor de veiligheid, ging te pas en te onpas af. Toen werd er al ingegrepen door MDK, maar het probleem blijkt nu opnieuw op te duiken. Waarschijnlijk moet het apparaat opnieuw worden bijgestuurd."

Meest gelezen