Silke (rechts) hoopt op een goed resultaat

Peltse indoorroeister hoopt eigen record te verbreken op WK in Canada

Zondag om exact 21.17 uur onze tijd start het WK indoorroeien in Toronto, Canada. De enige Belgische vrouw die mee zal doen, is Silke Tamborijn uit Pelt. Dat terwijl ze nog studente verpleegkunde is op de Hogeschool UCLL. 

Nog steeds studente, maar toch meedoen aan een WK, het is niet velen gegeven. Voor Silke Tamborijn is dit wel de realiteit. Ze studeert verpleegkunde aan de Hogeschool UCLL in Hasselt en mag zondag, als enige vrouw, ons land vertegenwoordigen op het WK indoorroeien in Canada. Zelf zal ze niet fysiek daar zijn. “Ik ga vanuit de UCLL meedoen. Aangezien je niet letterlijk op water zit, kan dat. Ik ben wel super gemotiveerd, zeker nu ik de enige Belgische vrouw ben. Ik hoop dat later er nog meer Belgische vrouwen in het indoorroeien zullen zijn”, zegt Silke.

“Een top drie zit er sowieso niet in”, vertelt Silke. “Maar mijn doel is wel om mijn eigen record te verbreken. De manche waar ik aan deel zal nemen is de 2.000 meter voor vrouwen in de lichtgewicht categorie. Ik hoop dat ik onder 7 minuten en 20 seconden die afstand kan afleggen. Ik kan moeilijk de concurrentie inschatten, er zitten ook olympiërs tussen. We zullen zien op welke plek ik strand.”

Indoor versus outdoor

De beweging is ongeveer hetzelfde, maar toch zit er een wereld van verschil in indoor- en outdoorroeien. “Outdoor zit ik altijd in de boot met 7 anderen, dan moet je je echt afstemmen op elkaar. Ook op vlak van techniek is het op het water anders. Indoor is het vooral hoe sterk je bent, maar de techniek heb je ook nodig natuurlijk”, zegt de roeister. “Je roeit binnen natuurlijk ook niet op een boot, maar op een speciaal ontwikkeld toestel dat zich baseert op de kracht in je benen, het belangrijkste in de sport", zegt Silke.

De studies gecombineerd krijgen met al dat trainen, blijkt een moeilijkere opdracht dan eerst gedacht. “In verpleegkunde hebben we heel wat stages. Ik heb gelukkig een soort topsportstatuut gekregen waardoor ik ook nog kan trainen terwijl ik bezig ben met mijn stages. Dan valt dat wat beter te combineren.”

Meest gelezen