Tot voor kort werd de site nog verhuurd. Dat huurcontract is afgelopen.
Stad Geel

Geel vindt dan toch nieuwe locatie voor recyclagepark: verhuis na decennium eindelijk op til? 

De stad Geel heeft samen met IOK Afvalbeheer dan toch een nieuwe site gevonden voor het nieuwe recyclagepark. Die nieuwe site was nodig nadat de Raad van State het plan om het park te openen op Winkelom geblokkeerd had. Zo is er mogelijk toch licht aan het einde van de tunnel na een decennium plannen en zoeken. 

Stad Geel en de Intercommunale van de Ontwikkeling van de Kempen (IOK) hebben een andere site gevonden om hun nieuwe recyclagepark te vestigen. Het vorige plan om een park te openen op Winkelom belandde in de vuilbak na een besluit van de Raad van State. "De Raad vernietigde het besluit van de Vlaamse Overheid dat stelde dat we geen milieu-effectenrapport moesten opstellen", legt Bart Julliams, schepen van Milieu (N-VA) uit. "Nu zouden we dat wel moeten doen en daarmee viel ook ons ruimtelijk uitvoeringsplan in duigen." 

Daarom zijn het stadsbestuur en het IOK op zoek gegaan naar een andere piste. "We hebben gekeken of herstarten op dezelfde locatie mogelijk was. Daarnaast zijn alle locaties die ooit in aanmerking kwamen, opnieuw onder de loep genomen. Net zoals alle percelen die in een aan de rand van het centrum liggen. Bij dat intens onderzoek sprong de locatie aan de Lammerdries in het oog. De nood neemt al jaren toe. Onze bevolking stijgt en het huidige recyclagepark voldoet niet aan moderne eisen. Het is frustrerend voor burgers en en enorm moeilijk werken voor de mensen van IOK", aldus de schepen. 

Voor- en nadelen

De nieuwe locatie viel op om verschillende redenen. Om te beginnen is het perceel al eigendom van IOK. Daarnaast ligt het al in een Kmo-zone. Een ruimtelijk uitvoeringsplan is dus zo goed als zeker niet nodig. Dat zou een tijdwinst van twee jaar opleveren. "We geloven dat ook de vergunningsprocedure soepeler zal verlopen", vertelt Julliams. "Op de site was immers vroeger al een logistiek punt van Recupel gevestigd. Er zat dus al een soortgelijke activiteit op het perceel. Verder is het vierkanten perceel groot genoeg om mensen te laten aanschuiven en een weegbrug te laten plaatsen. Zowel het park als de werkomstandigheden worden overzichtelijker." 

Het huidige recyclagepark is enorm frustrerend voor burgers en het is enorm moeilijk werken voor de mensen van IOK
Schepen van Milieu Bart Julliams (N-VA)

Maar de nieuwe piste kent ook een nadeel, ze ligt een stuk verder buiten het centrum. "We hadden veel liever een meer centraal gelegen locatie gehad. Maar het is niet gemakkelijk om zo maar een locatie uit je mouw te schudden. Deze locatie ligt wat aan de rand, maar ze is nog steeds goed bereikbaar en telt voordelen."  

Daarom heeft het stadsbestuur maandag deze week groen licht gegeven om de volgende stappen te zetten. "Er staan nog gebouwen op de site. Die zullen moeten wijken. Maar het studiewerk over hoe het park eruit zal zien, was al afgerond en goedgekeurd. We schatten dat het recyclagepark over twee jaar operationeel zou moeten zijn. Eind 2024 of begin 2025 hopen we de eerste inwoners er te verwelkomen", besluit Julliams. 

Meest gelezen