archieffoto Miss België-verkiezing

Verdachte van verijdelde aanslag tijdens Miss België blijft in cel voor poging tot terroristische moord

De verdachte van de verijdelde aanslag tijdens de Miss België-verkiezing blijft nog minstens een maand in de gevangenis. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Brugge beslist. De 46-jarige man uit Lommel wordt verdacht van poging tot terroristische moord.

De man werd twee weken geleden opgepakt in Plopsaland in De Panne, waar de Miss België-verkiezing plaatsvond. Hij had een vuurwapen op zak en de politie vond een tweede wapen in zijn wagen. Volgens het federaal parket had hij waarschijnlijk de intentie om een aanslag te plegen tijdens de verkiezing van Miss België. 

De verdediging had om zijn vrijlating gevraagd, zodat de man gedwongen opgenomen zou kunnen worden voor zijn mentale problemen. Volgens meester Walter Van Steenbrugge had zijn cliënt ook absoluut niet de bedoeling om een aanslag te plegen tijdens de Miss België-show. Hij zou de wapens meegenomen hebben omdat hij zichzelf al een hele tijd bedreigd voelde. Ze zouden volgens hem enkel gediend hebben om zichzelf te beschermen. 

"Mensen met mentale problemen horen niet thuis in de gevangenis", aldus Van Steenbrugge. "Het zou juist zijn als het parket zich achter onze enige juiste vraag zou scharen, maar dat doet men niet", klonk het na de zitting. Maandag besliste de vrederechter al dat de man gedwongen opgenomen moet worden in een psychiatrische instelling. Die beschermingsmaatregel is momenteel opgeschort en treedt pas in werking wanneer hij effectief vrijgelaten zou worden.

Maar de raadkamer in Brugge heeft nu geoordeeld dat hij een maand langer in de gevangenis moet blijven. De verdediging kondigde na de zitting al aan dat tegen die beslissing beroep aangetekend zou worden. Dat betekent dat de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) zich binnen twee weken over de zaak moet buigen.

Meest gelezen