De kwekerij in Wervik moest eerder al de deuren sluiten nadat dierenlijken gevonden werden
Joerie Dewagenaere

Vergunning van twee hondenkwekers ingetrokken in Wervik en Tielt

Twee hondenkwekers uit Wervik en Tielt krijgen geen vergunning meer om dieren te kweken. Beide kwekerijen kregen al verschillende waarschuwingen voor verwaarlozing, maar de problemen bleven aanslepen. De kwekerij uit Wervik moest eerder al de deuren sluiten. Toen werden 40 dierenlijken gevonden in een diepvries.

Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft voor minstens twee jaar de vergunning ingetrokken van twee hondenkwekerijen in Wervik en Tielt.  Tijdens inspecties stelden zowel de dienst Dierenwelzijn als de politie steeds weer dezelfde problemen vast. Het grootste probleem in Wervik was de hygiëne, het was er erg vies en er hing een indringende geur. In Tielt waren de kooien te klein en kregen de honden onvoldoende drinkwater. "Beide kwekerijen kregen in het verleden al enkele waarschuwingen, maar de problemen raakten niet opgelost. Daarom trekken we nu de vergunningen in", zegt Weyts. Eerder, in 2017, verloor de kwekerij in Wervik ook zijn vergunning. Er werden toen ongeveer 50 dieren in beslag genomen. Daarnaast werden 40 dierenlijken gevonden in een diepvries.

Strengere regels en dus strengere controle

Overtredingen zoals in Tielt en Wervik werden vroeger al eens door de vingers gezien, maar nu niet meer. "We hebben de voorbije jaren veel geïnvesteerd in dierenwelzijn", duidt minister Weyts",  "Dat gaat van extra budget voor de asielen tot strengere regels rond welzijn. En als je strengere regels opstelt, moet je er ook voor zorgen dat die worden nageleefd. Er wordt dus meer gecontroleerd en sneller ingegrepen, zowel door de Inspectiedienst Dierenwelzijn als door de politie."

Vorige maand moest ook een hobbykweker in Kortemark zijn vergunning inleveren nadat hij verschillende keren niet in orde bleek. 

De hondenkwekerij in Tielt
Levi Verbauwhede

Meest gelezen