"Uitstekend in debatten" en vooral "een warm man": politici reageren op overlijden Vic Anciaux

"Warm." Dat is hoe heel wat Vlaamse en Brusselse politici zich gewezen Volksunie-voorzitter Vic Anciaux herinneren. Dat blijkt uit de eerste reacties op zijn overlijden. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) noemt Anciaux "één van zijn helden". Columnist Rik Van Cauwelaert herinnert zich hem als een "allercharmantst man in de omgang". 

Bart Somers, zelf ooit lid van de Volksunie, stelt op Twitter dat Anciaux "er bovenuit stak". "Een fiere Vlaming, open en verdraagzaam en altijd aan de kant van de kwetsbare mens." Volgens de liberaal koos Anciaux "nooit het platgetreden pad". 

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) neemt afscheid van "een warme man, een warme Vlaming". Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) gebruikt gelijkaardige bewoordingen en spreekt van een "warme flamingant". "Vlaams-nationalisten komen er gelukkig in vele soorten en kleuren, Vic Anciaux was er een van", aldus Weyts.

Ook Brussels minister Elke Van den Brandt (Groen) noemt Anciaux "een warme man". Ze ziet hem als iemand "met visie en overtuiging, die hij omzette in een eindeloos engagement voor Brussel".

Groen-covoorzitter Nadia Naji, zelf een Brusselse, stelt dat de hoofdstad met Vic Anciaux een "voorbeeldpoliticus en Brusseleir vè et leive" verliest. Ook haar collega bij Groen Jeremie Vaneeckhout neemt het woord "verlies" in de mond. "Open, zelfbewust en sociaalvoelend, vol verantwoordelijkheidsgevoel", is zijn omschrijving van Anciaux.

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zegt dat het overlijden van Vic Anciaux hem "bijzonder raakt". "Vic was een monument in de Vlaamse beweging: Vlaams, sociaal en democratisch. Met zijn engagement en zijn sociale visie op gezondheid en gezondheidszorg - zoals in de strijd tegen kanker - heeft hij sterke sporen getrokken. Vic was ook een buitengewoon warme en innemende man, iemand die je nooit vergeet. Zijn ideeën en idealen mogen ook niet vergeten worden."

Dat Vic Anciaux een niet onbelangrijk politiek figuur was, beseft ook Rik Van Cauwelaert maar al te goed. "Hij is een van die politici van de Volksunie die de opmars van die partij mee belichaamd hebben", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. 

Beluister hier het volledige gesprek met Rik Van Cauwelaert in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Daarnaast was Anciaux als Brusselaar een man die de taalproblematiek erg goed kende. "Na het Egmontdebacle heeft hij het voorzitterschap van de partij van Hugo Schiltz overgenomen en heeft hij de teloorgang van de partij kunnen beperken." Maar die teloorgang kon ook hij uiteindelijk niet tegenhouden. 

Van Cauwelaert zal Vic Anciaux vooral onthouden als een "sociaal man die niet polariseerde". Daardoor had hij volgens hem ook veel politieke vrienden in andere partijen.

Meest gelezen