Woonproject "Houtpark" op be-MINE in Beringen zal verwarmd en gekoeld worden met warmtenet

Het woonproject "Houtpark", dat binnenkort gerealiseerd wordt op be-MINE in Beringen, zal verwarmd en gekoeld worden met een warmtenet. Dat centraal netwerk van ondergrondse en goed geïsoleerde buizen is een pilootproject dat op termijn verder kan uitgerold worden in Beringen. 

Op be-MINE, waar binnenkort onder de naam "Houtpark" een woonproject zal gerealiseerd worden, wordt de haalbaarheid van een warmtenet onderzocht. "Concreet gaan we via diepteboringen werken met warmte en koude opslag", zegt schepen van Leefmilieu Tijs Lemmens (Voluit). "In de zomer zullen we de warme lucht in de bodem stockeren in ondergrondse en geïsoleerde buizen om die in de winter terug omhoog te halen om zo de huizen te verwarmen." 

De stad wil zo werken aan de duurzaamheid en met de nieuwe woonzone heeft ze nu de kans om de klimaatdoelstellingen van de toekomst te halen."Het grootste voordeel is dat er geen CO2-uitstoot meer zal zijn en natuurlijk is het ook makkelijk dat het om een groot aantal units gaat met dezelfde eigenaar. Dat is veel eenvoudiger dan bij bestaande huizen", aldus Lemmens. 

Prijskaartje

Het warmtenet functioneert als een heel grote centrale verwarming voor de hele site, en de bewoners zijn dus verplicht om zich aan te sluiten bij het warmtenet. "Maar we hebben uitgerekend dat het niet meer moet kosten dan een gewone verwarming. Omdat het om 316 units gaat, kan het zo kostenefficiënt." 

Het idee van een warmtenet is niet nieuw, en kan in Beringen worden uitgerold omdat er voldoende warmte in de bodem zit. Dat biedt ook mogelijkheden voor de toekomst. "Los van deze site zijn er nog andere plaatsen waar we dit warmtenet kunnen invoeren. Bij enkele van onze eigen diensten zoals het Casino of het Mijnstadion zijn er mogelijkheden en we hebben ook enkele private warmtevragers in de buurt zoals de Sportoase en het woonzorgcentrum Sporenpark", zegt Lemmens nog. 

Meest gelezen