Archiefbeeld van kraanvogels.
AFP or licensors

Tienduizenden kraanvogels onderweg naar het noorden: "Als weer het toelaat, vliegen ze komende dagen ook over ons land"

Tienduizenden kraanvogels vliegen de komende dagen mogelijk over ons land, als de weersvoorspellingen het toelaten. Meer dan 80.000 kraanvogels staken gisteren de Pyreneeën al over.

Op beelden is te zien hoe gisteren tienduizenden kraanvogels de Pyreneeën overstaken. Met hun herkenbaar getrompetter verlieten de grote grijze vogels het Spaanse binnenland. Elk jaar rond deze periode trekken ze naar Noord-Europa om er te broeden.

BEKIJK - Omstaanders filmen de start van de massale uittocht in Sotonera en Gallocanta in Spanje. 

In hun lange tocht, trekken de vogels soms ook boven België. Er werd verwacht dat ze vandaag boven het oosten van ons land zouden trekken, maar het slechte weer strooit roet in het eten, zegt Gert Vandezande van Natuurpunt. 

De regenbuien in Noordoost-Frankrijk in combinatie met een noordwestenwind maken dat de vogels afbuigen naar het Oosten. "Ze trekken daardoor richting de Vogezen en zullen van daaruit over Duitsland vliegen."

Toch is er nog een beetje hoop om de trektocht ook in ons land te bewonderen. "Er zijn nog tienduizenden kraanvogels in het Franse departement Charente die het goede weer afwachten", zegt Vandezande. "Als het weer het toelaat, vliegen ze de komende dagen mogelijk nog boven ons land."

Zwarte Beek

De meeste broedplaatsen zijn in Scandinavië te vinden. In ons land is er één broedplek bekend. "In de vallei van de Zwarte Beek in Limburg heeft een broedpaar de voorbije twee jaar drie jongen grootgebracht", zegt Vandezande.

Rond eind oktober en begin november trekken de kraanvogels opnieuw naar het Zuiden om er te overwinteren. "De meerderheid van de vogels die boven ons land trekt, komt van het Spaanse binnenland, bij Extremadura."

Je kunt de locatie van de kraanvogels volgen op facebookpagina van het European Crane Migration Network

Meest gelezen