Vaticaan ontzet René Stockman, generaal-overste van Broeders van Liefde, uit zijn autoriteit

René Stockman, de generaal-overste van Broeders van Liefde, is door het Vaticaan uit zijn competenties ontzet. Stockman zou de congregatie financieel niet goed beheerd hebben en er waren kennelijk ook problemen met zijn leiderschapsstijl. De pauselijke autoriteiten hebben daarom de autoriteit afgenomen van de topman van Broeders van Liefde, een behoorlijk uitzonderlijke beslissing.

Oost-Vlaming René Stockman stond al sinds het jaar 2000 aan het hoofd van de congregatie Broeders van Liefde, een belangrijke religieuze gemeenschap met takken wereldwijd en hoofdbestuur in Rome. Stockman blijft op zich wel nog generaal-overste, maar Jos Wouters (de abt-generaal van de norbertijnen-kloosterorde) neemt zijn autoriteit in Rome over. Volgend jaar wordt normaal gezien een opvolger gekozen voor Stockman.

Binnen de congregatie waren er aanslepende problemen. Stockman wordt een gebrek aan financiële transparantie en langetermijnvisie verweten. Ook bij zijn stijl als leider van de congregatie werden vraagtekens geplaatst. Eerder stelde het Vaticaan al een apostolische commissaris aan, die het bestuur van Stockman deels overnam. Nu is de man volledig uit zijn competenties ontzet.

Ook met de Belgische tak van de Broeders van Liefde was er een conflict over zijn financiële beheer, maar ook over euthanasie. Stockman heeft het namelijk moeilijk met euthanasie bij uitzichtloos psychisch lijden, wat wettelijk mogelijk is in ons land en waar de groep van de Belgische broeders probeert mee om te gaan in een visietekst.

"Relatie met Rome zal nu hopelijk beter verlopen"

In België beheert de organisatie Broeders van Liefde (naast de geloofscongregatie is er inderdaad ook een bedrijfsvoering in de vorm van een vzw) onder meer verschillende scholen en psychiatrische ziekenhuizen. Het feit dat Stockman uit zijn autoriteit van generaal-overste van de congregatie is ontzet, heeft geen directe gevolgen voor de vzw.

"Maar uiteraard zal de relatie met Rome in de toekomst nu hopelijk beter verlopen", reageert voorzitter Raf De Rycke. "We kijken hoopvol uit naar een herstel van het vertrouwen en een normalisering van de betrekkingen. Want er was geen goede verstandhouding meer met de generaal-overste en het generaal-bestuur. Vanuit de organisatie hopen we dat de werking zowel in België als op internationaal vlak op een duurzame manier kan verdergezet worden." 

Meest gelezen