© Lieven Van Imschoot

Waarom wil (bijna) geen enkele buurgemeente fuseren met Wetteren ?

Net zoals veel andere gemeenten, is ook Wetteren aan het bekijken met welke gemeente(n) ze kunnen fuseren. Maar opvallend : er komt voorlopig weinig reactie van de 7 buurgemeenten.

Tegen begin april wil Wetteren de knoop doorhakken met welke buurgemeente(n) ze willen fuseren. Wetteren is een mogelijke fusie volop aan het onderzoeken. "We hadden dat eigenlijk al lang moeten doen", zegt burgemeester Albert De Geyter (CD&V). "Maar het is nog perfect haalbaar om tegen het einde van het jaar een fusieplan klaar te hebben." Gemeenten die tegen 31 december hun fusieplannen bekend maken, kunnen veel financiële steun van de Vlaamse overheid krijgen. 

7 mogelijke kandidaten

Met wie kan Wetteren fuseren ? De gemeente heeft 7 buren : Melle, Laarne, Oosterzele, Destelbergen, Sint-Lievens-Houtem, Lede en Wichelen. Maar in die buurgemeenten is er voorlopig weinig enthousiasme om met Wetteren te fuseren. 

Melle en Wetteren werken dan wel samen voor de afvalophaling, via afvalophaler Verko, maar ondertussen voert Melle fusiegesprekken met Merelbeke.

Destelbergen wil dan weer liever met Laarne fuseren, eventueel zelfs met Melle erbij.

Laarne vormt samen met Wetteren en Wichelen 1 politiezone, en ook op andere vlakken werken de 3 gemeenten al veel samen. Maar een fusie is nog een ander verhaal. Laarne mikt vooral op Destelbergen voor een fusie.

Oosterzele gaat een referendum houden over een fusie, maar de gemeente kijkt eerder richting Vlaamse Ardennen voor een fusie, bijvoorbeeld met Zottegem.

Lede en Sint-Lievens-Houtem willen liever niet fuseren. "We hebben er geen enkel voordeel bij, ook financieel niet", klinkt het bij het gemeentebestuur van Sint-Lievens-Houtem. "En als er dan toch gefuseerd moet worden, dan het liefst met Herzele, Lede of Oosterzele."  

Meest gelezen