Nicolas Maeterlinck

Betoging in Brussel voor vrede en tegen oorlog in Oekraïne: "In belang van iedereen dat deze waanzin stopt"

In Brussel betogen vanmiddag zo'n 1.600 mensen voor vrede en uit protest tegen de oorlog in Oekraïne. Ze vragen om intense diplomatieke onderhandelingen. Het initiatief gaat uit van het platform Europa voor Vrede en Solidariteit. Ook in verschillende andere Europese hoofdsteden zijn er dit weekend manifestaties onder de noemer "Europe4Peace".

Het platform Europa voor Vrede en Solidariteit "veroordeelt de Russische agressie tegen een soeverein land en wil zijn solidariteit uitdrukken met al zij die het slachtoffer zijn van de oorlog".

"De oorlog moet stoppen om verder bloedvergieten te voorkomen", zegt het Platform voor Vrede en Solidariteit. "De voortdurende escalatie van de oorlogslogica, ook vanuit België en Europese landen, heeft steeds rampzaligere en mogelijk apocalyptische gevolgen. Het risico op het gebruik van kernwapens dreigt ermee toe te nemen."

"We zitten vast in een oorlogslogica", legt woordvoerder Jan Devolder van Sant'Egidio uit aan VRT NWS. "Wie spreekt over vrede, wordt verdacht gemaakt alsof dat pro-Russisch zou zijn, maar dat is helemaal niet de bedoeling. We zijn pro-Oekraïens, wij staan aan de kant van dat volk. Maar wij vinden alleen dat het in het belang van iedereen is -ook van Oekraïne, maar in het belang van heel Europa en de hele wereld- dat deze waanzin stopt."

De deelnemende organisaties willen dat er werk wordt gemaakt van een actieve vredesdiplomatie. "Alle diplomatieke middelen moeten aangewend worden om ervoor te zorgen dat het conflict niet nog erger wordt en de strijdende partijen tot een staakt-het-vuren te bewegen met het oog op onderhandelingen die naar een rechtvaardige en duurzame vrede leiden."

Ook gisteren hebben in Brussel al zo'n 2.500 mensen betoogd tegen de Russische inval. Die manifestatie ging uit van Oekraïeners die momenteel in ons land verblijven. 

Meest gelezen