Pollenpiek doet mensen met allergie snotteren en tranen

De voorbije weken zijn erg hoge pollenconcentraties gemeten in de lucht. Dat blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Rond deze tijd van het jaar gaat het vooral om pollen van de els en de hazelaar. Die hoge concentraties aan bomenpollen kunnen hinder veroorzaken voor mensen met een allergie. Ook begin januari was er al een piek. Het pollenseizoen duurt tegenwoordig langer dan vroeger en er hangen ook meer pollenkorrels in de lucht.

Mensen die last hebben van bomenpollen, hebben het de afgelopen weken mogelijk gemerkt: tranende ogen, een loopneus, niezen of huiduitslag. Nu de lente in aantocht is, bloeien de els en hazelaar en zijn het die bomenpollen die momenteel door de lucht zweven. Op de grafiek van Sciensano zien we trouwens dat we al in begin januari een piek hebben gehad.

BEKIJK - "Boompollen beginnen vroeger en de grassen en onkruiden die erna komen, eindigen later", verklaart dokter Didier Ebo in "Het journaal":

Videospeler inladen...

"Dit jaar wordt gekenmerkt door twee uitzonderingen", zegt dokter Didier Ebo, allergiespecialist van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. "Een eerste echte piek van zo'n 150 pollenkorrels hebben we al gehad rond 5 en 6 januari. Dat is uitzonderlijk vroeg, namelijk een 3 à 4 weken vroeger dan normaal."

"Als je dan kijkt naar afgelopen week, hebben we concentraties tot bijna 500 pollenkorrels per kubieke meter gehad. Dat is ook vrij uitzonderlijk", aldus dokter Ebo. Vanaf 50 korrels per kubieke meter ondervinden de meeste mensen met een allergie al last.

Ontdek in onze pollenbarometer welke pollen door de lucht dwarrelen:

Veel heeft te maken met het weer. Als het droog is en er staat veel wind, is dat niet zo gunstig voor mensen met een allergie. Maar het pollenseizoen duurt sowieso ook langer dan vroeger en zijn er hogere concentraties, merken wetenschappers op langere termijn. "De bomenpollen beginnen vroeger, de grassen eindigen later. En de hoeveelheden in de lucht stijgen inderdaad."

En dan wijzen wetenschappers naar de klimaatverandering. "Bepaalde zaken worden in de hand gewerkt door temperatuurstijging. Ook de samenstelling van de pollen wijzigt. De stoffen die verantwoordelijk zijn voor de klachten van allergiepatiënten, nemen pol per pol toe. Het klimaat heeft wel zijn invloed hier", besluit professor Ebo.

Meest gelezen