Archiefbeeld ter illustratie.
Annie Spratt via Unsplash

Schoten trekt na vicieuze cirkel stekker uit Deuzeldmarkt

Na veel wikken en wegen valt het doek over de wekelijkse Deuzeldmarkt in Schoten. Volgens het gemeentebestuur belandde de markt in een vicieuze cirkel waarbij steeds minder marktkramers kwamen opdagen, wat voor minder klanten zorgde. Volgens schepen van lokale economie Veronique d'Exelle (N-VA) zou de negatieve commentaar op sociale media er ook wel voor iets tussen kunnen zitten. 

Nog geen jaar na de eerste editie heeft het gemeentebestuur van Schoten beslist om de wekelijkse Deuzeldmarkt op zondag niet langer te organiseren. In april van vorig jaar werd de markt in het leven geroepen omdat de wijk Deuzeld al lange tijd zonder bakker of slager zat. "Dit is enorm spijtig", vertelt Veronique d'Exelle, schepen van lokale economie (N-VA). "We zijn met de markt gestart op vraag van bewoners. We hebben er heel veel energie ingestoken, maar marktkramers vinden die elke zondag naar hier wilden komen, bleek moeilijker dan gedacht."

Daardoor belandde de markt volgens de schepen in een vicieuze cirkel. "Hoe minder marktkramers er kwamen, hoe minder bezoekers opdaagden. Sommige inwoners waren zeer enthousiast. In het begin waren de marktkramers zeer enthousiast. We zorgden voor veel randanimatie en dat trok veel bezoekers. Maar eens dat afnam, daalde het bezoekersaantal ook." 

Kritiek op sociale media als oorzaak?

De Deuzeldmarkt kon ook van in het begin op kritiek rekenen. D'Exelle denkt dat die negatieve houding marktkramers en andere bezoekers misschien heeft afgeschrikt. "Anderen zagen de markt niet graag komen. We vermoeden dat zij vreesden dat er overlast zou komen of dat parkeren moeilijker zou worden. Onder andere op het bescheiden aantal kramen kwam kritiek. Mensen waren teleurgesteld met tien kramen en hadden meer verwacht, terwijl wij het net altijd kleinschalig wilden houden. De negatieve commentaar op sociale media kan anderen ook beïnvloed hebben om weg te blijven van de markt."

Helemaal verdwijnt de Deuzeldmarkt evenwel niet. Zo heeft Den Beulingspecialist een vergunning gekregen om elke zondag vlak bij het dienstencentrum Cogelshof de mensen van Deuzeld te voorzien van vleeswaren. "Die man is standvastig elke week blijven komen en draait ook goede cijfers. Voor de rest van de Deuzeldmarkt is het voorlopig wel einde verhaal." 

Meest gelezen