Stefanie Van Stappen met een Bagynvarken
BEELDERIG SIEGLINDE WUYTS

Varkensboer uit Sint-Niklaas kweekt zelf gloednieuw varkensras

Op een varkensboerderij in Nieuwkerken-Waas bij Sint-Niklaas hebben ze zelf een gloednieuw varkensras gekweekt: het Bagynvarkentje. 

In Nieuwkerken-Waas bij Sint-Niklaas is op de varkensboerderij van de familie Van Stappen een nieuw soort varken gekweekt: het Bagynvarken. De naam verwijst naar het Bagynhof, de hoeve van de familie. "Dankzij zijn jarenlange ervaring is mijn papa erin geslaagd om door de kruising van het Piétrain-ras (herkenbaar aan de zwarte vlekken) en het Duroc-ras (bekend door het okerbruine vel) een nieuw eigen kwaliteitsvarken te veredelen", vertelt dochter Stefanie. 

"Door beide rassen met elkaar te kruisen kunnen we de sterke punten van beide rassen combineren. Enerzijds de vette structuur en mooie speklagen en anderzijds de gespierde vleesmassa. Die twee samen geven een perfecte liefdevolle match wat zich vertaalt in een mooi stukje roos gemarmerd varkensvlees." 

Hoeveslagerij

De boerderij opent meteen ook een hoeveslagerij om het nieuwe varkensvlees te verkopen. Dit weekend konden klanten het vlees voor de allereerste keer proeven. "Alles wordt hier niet alleen op de boerderij gekweekt, maar alles wordt hier ook vers bereid. Door onze hoeveslagerij kunnen we nu letterlijk zeggen dat de keten helemaal gesloten is. De dieren worden hier geboren, de dieren krijgen voedsel van onze eigen velden en blijven hier op het bedrijf tot ze slachtrijp zijn. Nu kunnen we dus ook ons eigen vlees rechtstreeks aan de consument aanbieden."

BEELDERIG SIEGLINDE WUYTS

Meest gelezen