Beweging.net vergadert op Hasselts perron om tekort aan lokalen voor verenigingen aan te kaarten

De organisatie Beweging.net vergaderde deze ochtend met andere vrijwilligersorganisaties in een wachtruimte op het perron van Hasselt. Want uit een bevraging blijkt dat een kwart van de Limburgse verenigingen het moeilijk heeft om een lokaal te vinden dat betaalbaar is. Beweging.net roept de gemeentebesturen daarom op om de verenigingen meer te helpen.

Vandaag gaat de week van de vrijwilliger van start. Een week waarin we alle vrijwilligers in de bloemetjes zetten. "Niet meer dan terecht", zegt Carine Neven van beweging.net. "Maar we mogen niet blind zijn voor de uitdagingen waarvoor de vrijwilligers staan. Zo vindt een kwart van de verenigingen geen betaalbaar lokaal. Vooral de socio-culturele verenigingen hebben het moeilijk om een plek te vinden waar ze kunnen samenkomen. 

Oude lokalen veiliger

Er moet niet enkel gezocht worden naar nieuwe lokalen. Bij sommige verenigingen, zoals de scouts SMAF in Hasselt, moeten ze op zoek naar manieren om de oude lokalen te moderniseren. "We merken dat de lokalen beginnen te verouderen. Nu zitten we met problemen rond de brandveiligheid", zegt Harm Wevers, leider bij scouts SMAF. "Nu moeten we heel wat investeren in de brandveiligheid. De lokalen moeten ook weer opnieuw gekeurd worden. Gelukkig krijgen we wel subsidies van de stad, maar er zijn op organisatorisch vlak heel wat regeltjes. Die regeltjes weet je niet vanaf het begin. Het is ook niet altijd duidelijk wat er geregeld moet worden", zegt de leider. 

Veel verenigingen zitten in parochiezalen, die moeten aangepast worden
Carine Neven, beweging.net

Volgens beweging.net is er een belangrijke rol weggelegd voor de gemeentebesturen, om verenigingen te helpen. "Wij willen de besturen adviseren om goed te kijken waar hun verenigingen nu zitten en hoeveel aanpassingen er moeten gebeuren aan die lokalen. Want er zijn heel wat verenigingen die samenkomen in parochiezalen. Die zijn heel oud en helemaal niet duurzaam. Die zalen moeten aangepast worden. Sommige gemeentebesturen willen de zalen verkopen, maar dan zit je met een nog groter probleem want de verenigingen zitten dan zonder lokaal", zegt Carine Neven. Maar er zijn ook goede voorbeelden. "In Bilzen kunnen de lokale verenigingen betaalbaar samenkomen in een vernieuwde zaal."

Meest gelezen