Na een natte januari kregen we een droge maand februari.
Martine Lambrechts

Droogste februari in 37 jaar: "Hopen op een natte maand maart"

Tijdens de voorbije maand februari viel er in Ukkel amper 13,3 millimeter neerslag, tegenover 65 mm normaal. Februari 2023 wordt daarmee de droogste februari sinds 1986. Het neerslagtotaal voor de hele winter is min of meer normaal, al mag het voor de natuur wel weer beginnen te regenen met potentieel droge zomermaanden op komst. 

Ondanks de late koudeprik was februari veel zachter dan normaal. De gemiddelde temperatuur bedroeg 6 graden Celsius, bijna 2 graden meer dan het langjarig gemiddelde. Maar wat het meest in het oog springt, is de neerslag, of beter: het gebrek daaraan. Er viel amper 13,3 millimeter neerslag, vijf keer minder dan het gemiddelde, zo blijkt uit cijfers van het KMI. 

Op het lijstje van droogste maanden februari sinds het begin van de waarnemingen in 1833 komt februari 2023 op de elfde plaats. Ter vergelijking: in februari vorig jaar viel er nog 94,2 millimeter, waarna dan een kurkdroge maand maart volgde. Maart bleek vorig jaar een eerste teken aan de wand. We kregen een heel droge zomer, de vierde al in vijf jaar. Maar dat zegt uiteraard niks over dit jaar. 

Over de hele winter bekeken, valt de "schade" mee. De voorbije maand januari was wél nat, met in Ukkel 91,1 millimeter neerslag tegenover 75,5 mm normaal. Voor de hele weerkundige winter (december tot en met februari) komen we in Ukkel uit op 214,9 millimeter, wat net onder de normaalwaarde van 228,6 mm ligt. 

Het is belangrijk dat onze watervoorraden voldoende worden aangevuld tijdens de winter, want in april begint de hydrologische zomer met meer verdamping door de sterkere zon. 

Kans verkeken om watervoorraden verder aan te vullen

We moeten ons voorlopig nog geen al te grote zorgen maken, zeggen hydrologen, maar er is in februari wel een mooie kans verkeken om de watervoorraden in de natuur verder aan te vullen. April is sowieso meestal een droge maand, "dus we moeten hopen dat het een natte maand maart wordt", zegt weervrouw Sabine Hagedoren. "Dat zou zeer goed zijn voor de natuur, en dus voor ieder van ons." 

We moeten hopen op een natte maand maart voor de natuur en dus voor ieder van ons

Weervrouw Sabine Hagedoren

Overigens zou het droog en zonnig zijn tot en met donderdag. Vanaf vrijdag verandert het weertype en draait de wind naar het noorden tot noordwesten. Het zou een beetje kunnen gaan regenen, maar veeleer motregen dan grote hoeveelheden. Maandag passeert er dan een echte neerslagzone, waarbij de neerslag eventueel winters kan zijn. Dinsdag volgen er maartse buien. 

De voorbije jaren zijn er vaak zorgen geweest om een laag grondwaterpeil. Ook de natuur en de landbouw delen in de brokken als het te lang te droog blijft, maar door de klimaatverandering zouden we in de toekomst nog verder naar extremen van lange droge periodes of heel intense regenval evolueren.  

Meest gelezen