KVDP/BRUZZ

Het 'Fuse-effect': 64 horecazaken in Brussel in gevaar na klachten over geluidsoverlast

In januari kregen 64 Brusselse horecagelegenheden een of meerdere klachten over geluidsoverlast aan hun been. "Het probleem waar we nu mee te maken krijgen, is dat veel buren nu denken: 'Als één klager erin geslaagd is om een club als Fuse te sluiten, dan zal het mij ook wel lukken met die bar hier op de hoek'."

In 2020, vlak voor het ingaan van de lockdown, werd het nieuwe geluidsplan quiet.brussels goedgekeurd door de Brusselse regering. Gedurende het eerste anderhalf jaar waren er amper klachten, aangezien er ook geen nachtleven was. Maar sinds januari van dit jaar gaat het aantal steil omhoog.

"Het gaat niet om 64 klachten, maar om 64 horecazaken die in gevaar zijn", verduidelijkt de voorzitter van de Brusselse horecafederatie, Ludivine de Magnanville.

Het Fuse-effect

“Ik denk dat veel mensen tijdens de coronaperiode gewend zijn geraakt aan de rust, en daar proberen aan vast te houden. Zo is er bijvoorbeeld een bar op het Sint-Goriksplein die in het verleden nooit problemen heeft gehad. Vandaag wordt de uitbater bestookt met klachten omdat iemand die er tijdens de coronaperiode een huis heeft gekocht zich niet bewust was van het feit dat hij in een heel luidruchtige buurt is gaan wonen", aldus de Magnanville.

De klager op het Sint-Goriksplein is geen alleenstaand geval. Volgens de Magnanville heeft de media-aandacht rond Fuse er mee toe geleid dat mensen het heft in eigen handen zijn gaan nemen. "Het probleem waar we nu mee te maken krijgen, is dat er heel veel buren zijn die zeggen: 'Als één klager erin geslaagd is om een club als Fuse te sluiten, dan zal het mij ook wel lukken met die bar hier op de hoek'.”

Zo is er ook in Etterbeek een zaak die een groot deel van haar terras heeft moeten sluiten en het sluitingsuur moest vervoegen na herhaaldelijke klachten van een buur, weet de voorzitter. "Die sanctie werd opgelegd voor één maand, maar economisch gezien is dat een drama voor die uitbater."

Nachtzones

Een deel van de oplossing ligt volgens de voorzitter in het inrichten van zogenaamde nacht- of feestzones. “In een wijk waarin alleen maar woonhuizen staan, zal een bar nooit een vergunning krijgen, en dat is ook logisch”, legt ze uit. “Maar het omgekeerde moet ook waar zijn. Als je in een uitgaansbuurt als Sint-Goriks of Flagey een huis of appartement koopt, moet je daarna niet klagen dat er te veel lawaai is. En dat moet worden vastgelegd in het decreet.”

Daarnaast is het volgens haar belangrijk dat de verschillende partijen beter samenwerken, door bijvoorbeeld ook de Nachtraad of de horecafederatie op te nemen in de taskforce, die naar aanleiding van de heisa rond Fuse werd opgericht. Die moet, onder leiding van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS), mogelijke oplossingen voor de toekomst van Fuse in kaart brengen en ook de nieuwe aanbevelingen van de Nachtraad analyseren.

"Maar ook de gemeenten kunnen hun steentje bijdragen", aldus de Magnanville. "Elsene heeft bijvoorbeeld een oplossing gevonden die volgens mij een stap in de goede richting is. Bij alle nieuwe, stedenbouwkundige vergunningen moeten de kamers aan de achterzijde en dus niet aan de straatkant worden ingericht. Daarmee worden er al een heleboel problemen vermeden. Het zijn veel kleine zaken zoals dit die ons mee naar een oplossing kunnen leiden."

Meest gelezen