Klimaatorganisaties protesteren tegen ethaankraker in Antwerpse haven naar aanleiding bezoek topman Ineos

De burgerbeweging Ineos Will Fall heeft in Antwerpen een protestactie gevoerd naar aanleiding van een bezoek van Jim Ratcliffe, de CEO van chemiebedrijf Ineos. Die was te gast op een evenement in de Stadsschouwburg. Op het Theaterplein waren er toespraken van verschillende klimaatorganisaties. De burgerbeweging protesteert tegen de bouw van een ethaankraker van Ineos in de Antwerpse haven. 

De burgerbeweging Ineos Will Fall heeft op het Theaterplein in Antwerpen een protestactie gehouden tegen de bouw van een ethaankraker van chemiebedrijf Ineos in de Antwerpse haven. De CEO van Ineos, Jim Ratcliffe, was op dat moment te gast op een evenement van VOKA in de Stadsschouwburg. De ehtaankraker is een installatie die ethyleen produceert waarmee onder andere plastic gemaakt wordt. 

Verschillende klimaatorganisaties die deel uitmaken van de burgerbeweging hielden toespraken en rolden spandoeken uit. "Deze ethaankraker werkt nog altijd op verontreinigend schaliegas", zegt Katrin Van den Troost van klimaatorganisatie Climaxi. "Dit is voor het klimaat een stap achteruit. We hebben veel ambitieuzere plannen nodig. Die zou de overheid ook moeten eisen van bedrijven die komen investeren in de haven."

Greenwashing Award

Als stunt werd een zogenoemde Greenwashing Award overhandigd door een lookalike van burgemeester Bart De Wever van Antwerpen aan een lookalike van topman Ratcliffe. Greenwashing betekent dat je je duurzamer voordoet dan je bent. Het ging een beker met plastic korrels.

Ineos zegt dat ze technologie gebruikt die koolstofuitstoot en energieverbruik drastisch verlaagt. De ethaankraker is de meest duurzame van haar soort, volgens het bedrijf. De fabriek in de Antwerpse haven levert zo'n 450 jobs op.

Meest gelezen