De plannen voor de nieuwe kazerne in Lokeren.

Moerbeke krijgt eigen hulpverleningspost na fusie met Lokeren

Moerbeke krijgt een eigen hulpverleningspost met politie en brandweer, wanneer de gemeente gefuseerd is met Lokeren in 2025. Nu hoort Moerbeke nog bij zone Centrum, maar na de fusie zal de gemeente deel uitmaken van de brandweerzone Oost. In Lokeren komt ook een nieuwe kazerne, die wordt nu al gebouwd.

Op 1 januari 2025 zal Moerbeke fuseren met Lokeren. Vanaf dan zal Moerbeke ook deel uitmaken van brandweerzone Oost, en de gemeente krijgt al meteen een eigen uitvalsbasis. "We gaan Moerbeke een eigen brandweerpost geven. Zo zullen de inwoners ook na de fusie een veilige, tijdige en adequate dienst- en hulpverlening krijgen", zegt Moerbeeks burgemeester Stijn Deschepper (Open VLD). Waar de post zal komen, is nog niet bekend. Al wordt gefluisterd over de nieuwe suikersite, waar een zone voor KMO en diensten wordt ingericht.

In Lokeren komt ook een nieuwe brandweerkazerne, op de Hoedhaarsite. Die is op dit moment al in opbouw. "Wij hadden met de stad Lokeren eerder al te kennen gegeven om na de fusie deel te blijven uitmaken van brandweerzone Oost. Er wordt momenteel al volop gewerkt aan de gloednieuwe brandweerkazerne", vertelt Lokers burgemeester Filip Anthuenis (Open VLD).

Vrijwilligers gezocht

Brandweerzone Oost zal uiteraard haar werking moeten aanpassing voor de opstart van de brandweerpost in Moerbeke. Om de operationele werking van de nieuwe uitvalsbasis te verzekeren, gaat de zone nu al op zoek naar 30 gemotiveerde vrijwilligers. Geïnteresseerden kunnen zich nog tot eind juli kandidaat stellen op de website van de hulpverleningszone.

De eerste spadesteek van de kazerne in Lokeren.
© Ivan Elegeert

Meest gelezen