Foto Ruben Weytjens

Noorderlicht met wat geluk komende nacht ook met blote oog zichtbaar in België

Afgelopen nacht verscheen voor het eerst in meer dan tien jaar tijd noorderlicht boven ons land. Het was niet met het blote oog te zien, maar wel te fotograferen. "Vanavond komt er opnieuw een plasmawolk onze richting uit", vertelt weerman Ruben Weytjens uit Oudsbergen. "Als de omstandigheden meezitten, bestaat straks wel een kans om het poollicht waar te nemen."

Grote delen van het Verenigd Koninkrijk en Nederland werden afgelopen nacht getrakteerd op een bijzonder natuurverschijnsel: het noorderlicht. Het fenomeen was ook in het noorden van ons land te zien, zij het alleen door de lens van een camera.

Weerman Ruben Weytjens was een van de gelukkigen die het poollicht op de gevoelige plaat kon vastleggen. "De laatste goede waarneming dateert van 2007, daarvoor moeten we zelfs terug naar 2003." Dat het noorderlicht ons land bereikt, is dus best uitzonderlijk. "Normaliter komt dit verschijnsel vooral boven de poolstreken voor", duidt Weytjens, "maar als de omstandigheden meezitten, kan het zich dus ook een stuk zuidelijker afspelen."

De juiste omstandigheden, dat zijn volgens Weytjens "een explosie op de zon richting aarde, waardoor er een zogenoemde zonnewind of plasmawolk met geladen deeltjes onze richting uitkomt. Dat moet op het juiste tijdstip gebeuren, wanneer het hier donker is. Gisteren was de timing perfect: rond 20.30 uur arriveerde de wolk, vanaf 22 uur begon het spektakel. En dan is er nog de wisselwerking tussen het magneetveld van de aarde en van de zonnewind die goed moet zitten."

BEKIJK - Noord-Europa werd getrakteerd op prachtig noorderlicht:

Videospeler inladen...

Rood licht

Exact wat zich de voorbije nacht voordeed, al was het poollicht niet met het blote oog in ons land te zien. "Wij konden enkel tegen rood noorderlicht aankijken, maar onze ogen zijn niet gevoelig genoeg om dat daadwerkelijk waar te nemen. Het rode licht bevindt zich boven het groene licht dat we kennen uit de mooie plaatjes, en is vanop grotere afstand te spotten. De groene kleur zie je pas als het fenomeen zich zowat boven je hoofd afspeelt. Dan zit de rode kleur daar als het ware boven verstopt."

Wat is het noorderlicht? In "Laat" leggen we het uit:

Videospeler inladen...

De kans bestaat dat we vanavond meer geluk hebben, want ook straks komt er een plasmawolk onze kant uit. "Ons magneetveld is nog steeds verstoord van afgelopen nacht. De combinatie van de geladen deeltjes van gisteren en vandaag zou ervoor kunnen zorgen dat we vannacht wel met het blote oog noorderlicht kunnen observeren."

Hoe laat? "Dat is nattevingerwerk", aldus Weytjens. "Ik houd de parameters alleszins nauwkeurig in de gaten, en trek naar een zo’n donker mogelijk plekje als de voorspellingen meezitten. En zelfs al blijft het bij een fotografische waarneming: dan nog is dat ronduit een formidabele ervaring voor de liefhebbers onder ons. Het is echt zeldzaam."

Hoe noordelijker je je bevindt, hoe beter. "En vermijd zeker lichtvervuiling", tipt de weerman. "Als je onder een straatlamp staat, zal je niets zien. Houd er bovendien rekening mee dat je best wat uren in de kou moet staan wachten vooraleer het prijs is."

Venus en Jupiter

Wil je het rode noorderlicht op foto vastleggen, dan moet je in de weer zijn met aangepaste sluitertijden, lichtgevoeligheden en andere waarden op je camera. "Veel smartphones en fototoestellen staan op automatische stand, maar ’s nachts moet je je camera vertellen wat ze moet doen." 

Blijft zichtbaar noorderlicht achterwege? Dan loont het alsnog de moeite om straks naar boven te turen: de planeten Venus en Jupiter zijn de komende dagen bijzonder goed zichtbaar en vlak naast elkaar zichtbaar.

Meest gelezen