Invision

"Everything everywhere" domineert de SAG Awards: "We willen gezien worden, het blijkt mogelijk"

"Everything everywhere" is de grote prijzenpakker geworden op de SAG Awards, of de prijzen toegekend door de vakbond van film- en tv-acteurs in Hollywood. Michelle Yeoh werd uitgeroepen tot beste actrice en prees de Aziatische diversiteit: "Dit is niet alleen voor mij, maar voor elk klein meisje dat op me lijkt". De chemie tussen Jenna Ortega ("Wednesday") en Aubrey Plaza ("The white lotus") kreeg dan weer het publiek aan het lachen.

"Everything everywhere all at once" heeft zijn favorietenrol voor de Oscars alvast kracht bijgezet. De sciencefictionfilm won maar liefst vier SAG Awards, waaronder die voor beste actrice (Michelle Yeoh, foto boven) en beste mannelijke (Ke Huy Quan, foto boven) én vrouwelijke (Jamie Lee Curtis) bijrol. 

Yeoh (60) stond emotioneel op het podium en hield een pleidooi voor diversiteit. Ze benadrukte ook dat de concurrentie niet minnetjes was, want ze klopte Cate Blanchett die alom geprezen wordt voor haar rol in "Tár". "Velen hebben dit nodig, we willen gezien worden, we willen gehoord worden. Jullie hebben ons vanavond laten zien dat het mogelijk is", aldus Yeoh.

Ook medeacteur James Hong (94) die Yeohs vader speelt in "Everything everywhere" zag dat het goed was met zoveel diverse winnaars op het podium. "Vroeger zeiden producenten dat Aziaten niet goed genoeg waren om de bioscoopkassa te laten rinkelen. De hoofdrollen gingen toen naar acteurs met dichtgeplakte ogen. Kijk nu eens naar ons."

BEKIJK - Hier een dolgelukkige Yeoh en Hong aan het woord:

Videospeler inladen...

Enkele comebacks

Quan maakte met "Everything everywhere" zijn comeback. Het kindsterretje uit "Indiana Jones and the temple of doom" (1984) is nu 51 jaar en schrijft zelf geschiedenis: hij is de eerste Aziatische acteur die de SAG Award in de bijrolcategorie wint.

Een andere comeback was er voor Brendan Fraser. Hij weet zijn "The mummy"- en "George of the jungle"-imago van zich af te schudden. Fraser werd beste acteur voor zijn prestaties in "The whale". Hij won van Austin Butler die als Elvis hoge ogen gooit in de gelijknamige biopic.

"(De corpulente) Charlie is de rol van mijn leven", bevestigde Fraser op het podium. Het duurde jaren vooraleer Fraser opnieuw kon schitteren. "Voor alle acteurs die hetzelfde meemaken: geloof me, hou vol en stap voor stap kom je waar je naartoe wil." 

AP

Een overzicht van alle winnaars op de SAG Awards vind je hier.

Droog duo

Een opmerkelijke passage was er van actrices Jenna Ortega (Wednesday) en Aubrey Plaza (Harper). Hun chemie deed het publiek in de zaal lachen.

Beiden vertolken in "Wednesday" en in "The white lotus" koele, afstandelijke personages en dat rolletje deden ze nog eens over. Ortega en Plaza begonnen met een typisch ongemakkelijke stilte om diegene die hen op het podium had gezet (uiteraard) te "vervloeken".

AP

Meest gelezen