Foto: Facebook Toeristentoren

Toeristentoren Herentals vanavond uitzonderlijk open voor noorderlicht

De toeristentoren in de bossen van Herentals is vanavond uitzonderlijk gratis open om er naar het noorderlicht te komen kijken. Dat is normaal in ons land niet met het blote oog te zien. De toren staat in de bossen van Herentals. Op een hoger punt heb je meer kans om het licht aan de horizon te zien.

De toeristentoren, een houten uitkijktoren in Herentals, gaat vanavond speciaal open om er naar het noorderlicht te kijken. Normaal zie je dat natuurverschijnsel enkel in de poolstreken. "Het licht is te zien aan de horizon. Als je hoger staat, heb je meer kans om het waar te nemen" zegt torenwachter Bart De Houwer. "Hopelijk komt het erdoor. Dat zijn zo'n speciale dingen die je moet gezien hebben. Boven op de toren kunnen er toch 70 tot 80 mensen staan." De toren gaat rond half acht open en de toegang is vanavond gratis.

Door een uitbarsting op de zon, kon het fenomeen afgelopen weekend al in Nederland worden waargenomen. Poollicht ontstaat als grote hoeveelheden elektrisch geladen deeltjes van de zon, tijdens een zonnestorm bijvoorbeeld, onze atmosfeer bereiken en daar aan hoge snelheid botsen met de zuurstof- en stikstofdeeltjes. Het meest bekend zijn de magisch groene slierten die dan ontstaan en door de hemel dansen. 

Meest gelezen