Islamitische en Culturele vereniging Atakwa Kortrijk

Vergunning voor nieuwe moskee in Kortrijk definitief goedgekeurd

De vergunning voor een islamitisch cultureel centrum met een moskee aan de Brugsesteenweg in Kortrijk lijkt definitief. Het project was eerder al goedgekeurd, maar de partij Vlaams Belang trok naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Die heeft nu beslist dat het centrum en de moskee wel degelijk kunnen.

 Zeven jaar geleden kondigde de Kortrijkse Islamitische Vereniging Atakwa  (ICVK) aan een nieuw cultureel centrum te willen openen met een moskee. Via onder meer giften had Atakwa geld verzameld en kocht ze het vroegere gebouw op van de supermarkt Bio-Planet, die verhuisd was naar een ander gebouw verderop in de straat. Tegen de plannen kwam protest, onder meer van de partij Vlaams Belang. Die vindt het cultureel centrum en de moskee niet kunnen omdat ze voor parkeerproblemen en te veel drukte zouden zorgen in de buurt. Toen de vergunning voor het project werd goedgekeurd, trok de partij nog naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Maar ook die zet het licht nu op groen.

"Het echte werk begint nu"

Atakwa is uiteraard tevreden met de beslissing, maar blijft er al bij al nuchter bij. "De vergunning is een belangrijke stap", laat woordvoerder Yassin Al Attar weten, "maar nu begint het echte werk, om ons centrum klaar te krijgen en activiteiten te plannen." Een strikte timing daarvoor is er nog niet. "De verbouwingswerken zullen in de loop van de komende maanden opgestart worden, maar we gaan niet wachten tot alles klaar is om al activiteiten te plannen. Hoe we dat gaan aanpakken, bespreken we binnenkort." 

Naast de gebedsruimte komen er in het centrum ook lokalen voor cursussen, culturele activiteiten en huiswerkbegeleiding. En de bedoeling is dat ook andere Kortrijkse organisaties van de lokalen zullen kunnen gebruik maken.

Vlaams Belang blijft opvolgen

Vlaams Belang laat weten dat ze er strikt op zal toekijken dat de regels en de voorwaarden die in de vergunning staan strikt worden opgevolgd. "Dat mag", zegt Yassin Al Attar nog. "Een goede verstandhouding met de buren is belangrijk binnen ons geloof. Dus we staan open voor opmerkingen of suggesties." 

Meest gelezen