Bibliotheken Hoegaarden en Boutersem sluiten zich als laatste aan bij eengemaakt bibliotheeksysteem

De bibliotheken van Hoegaarden en Boutersem hebben zich nu ook aangesloten bij het grote bibliotheeknetwerk Wise. Dat is een uitleensysteem voor alle Nederlandstalige bibliotheken in Vlaanderen en Brussel. Omdat alle bibliotheken nu werken met hetzelfde systeem, kan je met je bibkaart ook terecht in een andere bib.  

De voorbije jaren stapten zo goed als alle Nederlandstalige openbare bibliotheken in Vlaanderen en Brussel al over op de nieuwe bibliotheeksoftware waardoor ze werken met dezelfde catalogus en hetzelfde lenersbestand. 305 bibs zijn aangesloten, waarvan Hoegaarden en Boutersem als laatsten. Daarmee krijgt Vlaanderen een van de grootste bibliotheeksystemen ter wereld. 

"Alle bibliotheken werken vanaf nu met eenzelfde uitleensysteem", vertelt schepen van Hoegaarden Marleen Lefevre (CD&V). "Dat wil zeggen dat een inwoner van onze gemeente met zijn bibkaart ook in andere bibliotheken uit onze regio een boek kan ontlenen, bijvoorbeeld in Tienen of Linter. Lezers krijgen op die manier toegang tot veel meer boeken. Je kan ook veel gemakkelijker een boek laten overkomen uit een andere bib."

Het voordeel voor de bibliotheken is dat zij niet meer elk apart een ICT'er in dienst moeten nemen die het netwerksysteem beheert en onderhoudt. Er is eenzelfde systeembeheerder voor meerdere bibliotheken. 

Meest gelezen