© Pieter De Valkenaere

Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde stelt  20 heroïsche fietsen tentoon

Nog tot eind november kan je 20 iconische fietsen van bekende renners ontdekken in het Centrum Ronde Van Vlaanderen in Oudenaarde. Zo wordt de 20ste verjaardag van het centrum gevierd. "Medewerkers zijn er zelfs voor tot in Denemarken gereden”, vertelt directeur Geert Joris.

Het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde bestaat 20 jaar. Voor elk jaar heeft het Centrum een iconische fiets gezocht. Die worden nu tot eind november tentoongesteld met bijhorend verhaal. "Ik ben heel blij met de fietsen", zegt Joris. "Een minpunt is dat er naar mijn gevoel te weinig vrouwenfietsen bij zijn. De aandacht voor het vrouwenwielrennen is pas de laatste jaren aan een opmars bezig. Dus ook de aandacht voor hun materiaal is minder. Maar we hebben toch een mooi exemplaar van Lotte Kopecky in de aanbieding." 

De Merckx-raket

Naast de fiets van Kopecky kan je nog enkele heroïsche exemplaren zien: de Merckx-raket waarmee Peter Van Petegem in 2003 Frank Vandenbroucke klopte,  de Merckx-fiets waarmee Quick Step 45 UCI-zeges haalde in 2008, of de gouden fiets waarmee gouden Greg Van Avermaet in 2016 strandde op de tweede plek van het Ronde-podium. Aan elke fiets hangt een bijzonder verhaal. 

Een fiets veilen

Je kan de tentoonstelling bezoeken tot en met zaterdag 25 november. “We gaan die dag een iconische fiets veilen. Het kader ervan, waar we een kunstwerk zullen van laten maken.” Met het jubileumjaar zijn er de komende maanden nog activiteiten. “De viering is een kantelpunt. We willen meer inzetten op een actieve wielerbeleving. De retroronde is er binnenkort weer. In het najaar komt er nog een evenement dat volledig in het teken van het vrouwenwielrennen zal staan. En we maken een podcast om onze 20ste verjaardag te vieren", besluit Joris.

© Pieter De Valkenaere

Meest gelezen