AFP or licensors

Drie smokkelaars opgepakt na bootramp Italië, ze zouden opvarenden 8.000 euro hebben gevraagd voor overtocht

De Italiaanse politie heeft drie mannen opgepakt die verdacht worden van mensensmokkel na de schipbreuk voor de kust van de Zuid-Italiaanse regio Calabrië. Bij de ramp zijn meer dan 60 migranten en vluchtelingen om het leven gekomen, maar het dodental kan blijven oplopen.

Langs de kust van Calabrië, in de tip van de Italiaanse laars, en op zee wordt nog altijd gezocht naar vermiste opvarenden van de houten vissersboot die afgelopen weekend te pletter sloeg. 

De boot was vertrokken uit Izmir in Turkije en zou volgens overlevenden 150 tot 200 migranten en vluchtelingen aan boord hebben gehad. De opvarenden kwamen vooral uit Afghanistan, Iran, Somalië en Syrië.

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Reddingswerkers vonden vandaag opnieuw een lichaam op een strand bij de badplaats Steccato di Cutro in de provincie Crotone, waardoor het aantal geborgen lichamen op 64 komt. 14 van de dodelijke slachtoffers zijn kinderen. 

De lichamen liggen opgebaard in een sporthal in Crotone, waar familieleden ze moeten identificeren.

 

  

BEKIJK - Sporthal in het stadje Crotone is een tijdelijke rouwzaal geworden:

Videospeler inladen...

80 mensen werden uit zee gered. "Ze zijn zwaar getraumatiseerd", zegt een psychologe van Artsen Zonder Grenzen die hen bijstand verleent. "Elk van hen heeft wel iemand verloren. Een 12-jarige jongen is zijn hele familie kwijt. Een 16-jarige Afghaan is zijn zus verloren en durft het nieuws niet te vertellen aan zijn ouders."

8.000 euro voor de overtocht

De Italiaanse politie heeft drie mannen opgepakt die worden verdacht van mensensmokkel. Het gaat om een Turk en twee Pakistanen, van wie er een minderjarig is. De politie is nog op zoek naar een vierde verdachte, een Turkse man. De mannen zouden de boot bij stormweer de zee op hebben gestuurd. Aan de opvarenden zouden ze elk 8.000 euro hebben gevraagd voor de overtocht. 

Een meisje steekt een kaars aan bij een sporthal in Crotone, waar de lichamen opgebaard zijn.
AFP or licensors

Het drama voor de kust van Calabrië heeft het debat over migratie opnieuw op scherp gezet. De Italiaanse premier Giorgia Meloni zegt dat ze de Europese instellingen heeft gevraagd om onmiddellijk actie te ondernemen om te voorkomen dat migrantenbootjes uitvaren. Maar haar radicaal-rechtse regering krijgt ook forse kritiek omdat ze onlangs een wet goedkeurde die het ngo's moeilijker maakt om migranten in nood op zee te helpen. 

Italië blijft een van de belangrijkste aankomstplaatsen van migranten en vluchtelingen die Europa via de zee proberen te bereiken. In de eerste maanden van dit jaar waren er dat volgens het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken al meer dan 13.000. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er iets meer dan 5.200.

Maar de tocht over het centrale gedeelte van de Middellandse Zee is een van de gevaarlijkste ter wereld. Volgens het Missing Migrants Project van de Internationale Organisatie voor Migratie zijn sinds 2014 al meer dan 20.000 mensen omgekomen of vermist geraakt in het centrale gedeelte van de Middellandse Zee.

Meest gelezen