Vanaf eind maart laat Aalst op bepaalde plaatsen de straatverlichting 's nachts opnieuw branden

In de binnenstad van Aalst, de dorpspleinen van de deelgemeenten en op gevaarlijke kruispunten zal vanaf eind maart de openbare verlichting ook 's nachts blijven branden. Eerder was de verlichting om te besparen in verschillende delen van Aalst uitgeschakeld. Technisch is het binnenkort mogelijk om de verlichting gerichter aan- of uit te zetten.

Zoals in verschillende andere steden en gemeenten had ook Aalst beslist om de straatverlichting in sommige delen van de stad vanaf 23 uur uit te zetten om geld te besparen. Maar dat gaf vele inwoners een onveilig gevoel. Met de techniek die er was, kon elektriciteitsmaatschappij Fluvius niet anders dan in grotere zones verlichting uitschakelen, legt burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) uit. Intussen is er een nieuwe technologie waarmee de verlichting flexibeler kan gestuurd worden.

Binnenstad, dorpspleinen en gevaarlijke kruispunten verlicht

De stad heeft met Fluvius een lichtplan op maat uitgewerkt. "Het plan moet een evenwicht bieden tussen economie, ecologie en het veiligheidsgevoel. "Een stad die 's nachts niet verlicht is, heeft minder economische activiteit en vanuit ecologisch aspect is het niet goed om alles intensief te verlichten. We kunnen objectief aantonen dat de veiligheidscijfers niet slechter geworden zijn, maar mensen hebben daar subjectief een ander gevoel over." 

Besparing

Met intelligente systemen in de elektriciteitscabines is het technisch mogelijk om bepaalde lichten aan en uit te schakelen. "Zo kiezen we ervoor om de binnenstad te verlichten, dus alles wat binnen de wallen ligt, net als alle dorpspleinen van de deelgemeenten en ook alle gevaarlijke kruispunten." De politie zal aangeven op welke gevaarlijke punten de verlichting het best aan blijft. Op plaatsen waar nachtelijke verlichting minder nodig is, kan ze uitgeschakeld worden. "Men heeft mij gegarandeerd dat het allemaal kan tegen het einde van de maand." Het lichtplan betekent voor Aalst een besparing van 1 miljoen kilowattuur, wat overeenkomt met 300.000 euro. 

Meest gelezen