foto VRT NWS - blokkende studenten in de gemeenteraadszaal in Gent

Gent roept bedrijven en organisaties op om deuren komende blok open te stellen voor studenten

De stad Gent lanceert nu al, maanden voor de examens, een oproep op zoek naar nieuwe bloklocaties. Gent hoopt dat meer bedrijven en organisaties zich melden om het aantal studenten dat samen wil studeren beter te spreiden. De stad doet de oproep nu en belooft ondersteuning in de organisatie. Afgelopen blok waren er al bijna 50 locaties verspreid over de stad. 

Gent wil ook tijdens de zomerblok het aantal studenten dat samen wil studeren goed spreiden over de stad. Er komt daarom een oproep naar bedrijven en organisaties om de deuren open te zetten en ruimtes ter beschikking te stellen. Uit een vraag van gemeenteraadslid Bert Misplon (Groen) blijkt dat er vorige blokperiode al zo’n 4.300 studieplekken waren op bijna 50 locaties. "We willen als stad mee helpen om een zo'n divers mogelijk aanbod te voorzien", zegt schepen en partijgenoot Hafsa El-Bazioui. 

Win-win

"Het is voor bedrijven en organisaties een win-win. Studenten kunnen er blokken in alle rust en leren ook de werkingen kennen", zegt de schepen. De stad belooft de nodige informatie en ondersteuning om alles mee op poten te zetten tegen de zomerblok. "Neem contact op met de stad en we zetten je verder op weg", benadrukt El-Bazioui. 

Originele locaties én in de rand

De stad blijft zelf bloklocaties voorzien onder meer in woonzorgcentra en musea. Er zijn ook bijzondere samenwerkingen, bijvoorbeeld met het gerechtsgebouw. Studenten die daar willen blokken, moeten wel een blanco strafblad hebben. In vele gevallen moeten studenten daar, om praktische redenen, een plekje reserveren. Er kon onder meer ook in de gemeenteraadszaal geblokt worden. 

Ook hogescholen en de Universiteit Gent bieden studieplekken aan, daar is reserveren niet altijd nodig. Zo kunnen late beslissers snel een studieplek vinden. De populairste stek was daar de Therminal van de UGent. De universiteit onderzoekt om ook in de rand van de stad meer bloklocaties te onderzoeken. Dat kan aan belangrijke hubs, zoals in Zwijnaarde. Een overzicht van de locaties zal te vinden zijn op de nieuwe website van Student in Gent

Mentaal welzijn

De stad voorzag tijdens de examenperiode op sommige bloklocaties ook sessies rond mentaal welzijn. Ook de komende zomerblok overweegt de stad soortgelijke initiatieven. 

Meest gelezen