In de peukentegel kunnen rokers hun sigaret gooien
© Radio 2

Hasselt wil peukentegels aan ingangen van winkels en bedrijven

De stad Hasselt gaat samen met bedrijven en winkels bekijken of er peukentegels kunnen komen aan de ingang, om het zwerfvuil van sigarettenpeuken aan te pakken. Nu liggen aan de ingang van kantoren en handelspanden vaak peuken op de grond die weggegooid zijn door rokers die het gebouw zijn binnengestapt.

In Hasselt zijn er al 11 van die peukentegels, aan enkele openbare gebouwen, bushaltes en aan het station. “We hebben daar heel goeie resultaten van”, vertelt schepen Laurence Libert (Open VLD). “Mensen die gewoon zijn hun sigaret op de grond te gooien, kunnen dat doen in de tegel die daarvoor voorzien is.” Met de installatie van peukentegels aan de ingang van winkels en kantoren, hoopt het stadsbestuur een deel van het zwerfvuilprobleem aan te pakken.

Mensen die gewoon zijn hun sigaret op de grond te gooien, kunnen dat doen in de tegel die daarvoor voorzien is

Schepen Laurence Libert

Rondslingerende sigarettenpeuken en ook ander zwerfvuil, het blijft een hardnekkig probleem. “Ik gooi mijn sigaret gewoon op de straat aan de kant, omdat dat het gemakkelijkst is”, vertelt Kadir Sener met een brandende sigaret in zijn hand. Ook Ciska Buckinx geeft toe dat haar peuken op de straat liggen, ze rookt een sigaret op enkele meters afstand van een vuilnisbak met geïntegreerde asbak. “Mocht ik daar staan, dan had ik het erin gegooid. Maar nu gooi ik het op straat, dat is voor mijn gemak", knikt ze.

Op verschillende plaatsen in Hasselt staan al enkele vuilnisbakken met een ingebouwde asbak waarin voorbijgangers hun peuken kunnen weggooien. Met extra peukentegels zouden er nog minder in de straat moeten liggen. Het stadsbestuur plant dit jaar opnieuw een campagne om het zwerfvuil met sigarettenpeuken tegen te gaan.

Deze vuilnisbak heeft een kleine aparte asbak vooraan
© Radio 2

Meest gelezen