Marc Leemans stopt na 12 jaar als voorzitter bij vakbond ACV

Marc Leemans (62) gaat begin volgend jaar stoppen als voorzitter van het ACV. Dat meldt de vakbond in een persbericht. De bedoeling is om tegen de zomer een opvolger te hebben aangeduid. Leemans is 12 jaar lang voorzitter van de christelijke vakbond geweest.

Marc Leemans heeft zelf medegedeeld op de bestuursvergadering van het ACV dat hij gaat stoppen als voorzitter. Binnen de vakbond wordt nu een procedure opgestart om een opvolger te zoeken, die zou er tegen de zomervakantie moeten zijn. Op 1 januari volgend jaar wil Leemans dan alles overgedragen hebben. Leemans stond 12 jaar aan het hoofd van het ACV.

BEKIJK - In mei 2011 werd Leemans verkozen tot opvolger van Luc Cortebeeck:

Videospeler inladen...

Als voorzitter van de grootste vakbond van het land is Leemans een van de belangrijkste stemmen in het sociaal overleg. De welbespraakte Leemans geldt aan de onderhandelingstafel als een strateeg en eerder gematigd, ook al kan hij naar buiten toe hard uit de hoek komen.

De laatste jaren streed Leemans vooral tegen de hervormde loonnormwet, waarvan hij herhaaldelijk zei dat er "sjoemelsoftware" in zit. Door die wetgeving kunnen de loonkosten niet ontsporen in vergelijking met de lonen in het buitenland, maar ACV en de andere vakbonden menen dat de wet gewijzigd werd in het voordeel van de werkgevers.

Meest gelezen