AFP or licensors

Van "technische problemen" tot "grote manipulatie": verkiezingen in Nigeria verlopen niet helemaal zoals gepland

Ongeveer vijf dagen na de presidentiële verkiezingen in Nigeria, is er nog steeds geen duidelijkheid over wie de aftredende president Muhammadu Buhari zal opvolgen. Het tellen van de stemmen blijft vertraging oplopen door heel wat geweld, technische problemen en beschuldigingen van manipulatie. Het zijn nochtans belangrijke verkiezingen voor het land met de grootste bevolking en de belangrijkste economie van Afrika.

De Nigerianen wachten met ingehouden adem het eindresultaat van de presidentiële verkiezingen in hun land af. Al kan dat wel nog even duren. Op dit moment werden de resultaten vrijgegeven in slechts 14 van de 36 staten van het land. Het tellen van de stemmen duurt er langer dan gewoonlijk.

Over het algemeen worden de resultaten al op de vierde dag na de stemming bekendgemaakt. Nu zal het wat langer duren. De vertraging doet de spanning in Nigeria, dat een tumultueuze verkiezingsgeschiedenis heeft, oplopen. 

"Technische problemen"

De presidentiële verkiezingen in Nigeria vinden om de vier jaar plaats en worden georganiseerd door de Independent National Electoral Commission (INEC), de onafhankelijke kiescommissie van Nigeria. Afgelopen zaterdag konden meer dan 87 miljoen mensen hun stem uitbrengen. Dat verliep echter niet overal even vlot. Door grote vertragingen moesten sommige stemlokalen ook op zondag geopend blijven.

De 3 topfavorieten

 • Bola Tinubu
  • Lid van de regerende All Progressives Congress partij (APC)
  • Ligt momenteel aan de leiding
 • Atiku Abubakar
  • Lid van de belangrijkste oppositiepartij People's Democratic Partij (PDP)
  • Heeft op dit moment bijna 33 procent van de stemmen
 • Peter Obi 
  • Lid van de kleinere Labout Party (LP)
  • Heeft slechts 18 procent van de stemmen, maar zorgde voor opschudding door Tinubu te verslaan in de grootste stad, Lagos.

De INEC erkende dat er "technische problemen" waren met de nieuwe technologie voor de inzameling en de centralisering van de stemmen. De resultaten van 176.846 stembureaus worden handmatig geteld en vervolgens elektronisch doorgestuurd naar het hoofdkantoor in Abuja, die ze op haar website plaatst. Dat proces vergt tijd. De kiescommissie benadrukte wel dat "de resultaten in veiligheid zijn en niet vervalst kunnen worden". 

"Grote manipulatie van de resultaten"

Toch zijn de drie grootste partijen het daar niet helemaal mee eens. Alle drie hebben ze geklaagd over onregelmatigheden tijdens de verkiezingen. Er waren verschillende meldingen van geweld en intimidatie. De twee voornaamste oppositiepartijen van Nigeria hebben zelfs opgeroepen om de presidentiële verkiezingen te annuleren. Ze willen "een nieuwe stemming", omdat er sprake zou zijn van "grote manipulatie van de uitslag". 

Die beschuldigingen komen niet uit het niets. Afgelopen zondag moesten soldaten ingrijpen nadat 15 mannen, die zich voordeden als verkiezingsambtenaren, een stembureau bestormd hadden in Lagos. Ze vielen er agenten aan met stokken en messen. Beelden tonen hoe de stembiljetten er verspreid lagen over de grond. Toch zijn er deze verkiezingen wel opvallend minder incidenten dan tijdens de vorige verkiezingen.

De 5 belangrijkste problemen in Nigeria: 
 
 1. Economie: Nigeria heeft de belangrijkste economie van Afrika, maar kampt nog steeds met armoede en een hoge werkloosheid. Een groot deel van de bevolking (40 procent) leeft onder de armoedegrens en heeft geen toegang tot basisvoorzieningen zoals schoon drinkwater, gezondheidszorg en onderwijs.

 2. Corruptie: Corruptie is een groot probleem in Nigeria en heeft invloed op alle sectoren van de samenleving. Het heeft een negatieve invloed op de economie, vermindert de efficiëntie van overheidsinstellingen en heeft een negatief effect op de levensstandaard van de bevolking.

 3. Veiligheid: Nigeria kampt met een aantal veiligheidsproblemen, waaronder terrorisme, georganiseerde misdaad en etnische en religieuze conflicten. Deze problemen hebben geleid tot een hoog aantal slachtoffers en ontheemden.

 4. Milieu: Nigeria heeft te kampen met een aantal milieuproblemen, waaronder ontbossing, bodemdegradatie en vervuiling. Deze problemen hebben een negatieve invloed op de gezondheid en het welzijn van de bevolking en hebben invloed op de landbouw en andere economische activiteiten.

 5. Onderwijs: Nigeria heeft een van de laagste alfabetiseringsgraden ter wereld en kampt met een gebrek aan toegang tot onderwijs, vooral voor meisjes en vrouwen. Het onderwijssysteem heeft ook te kampen met een gebrek aan financiering, kwaliteit en infrastructuur.

Tumultueuze verkiezingshistorie

Nigeria heeft een tumultueuze politieke geschiedenis. De verkiezingen gingen er al vaker gepaard met militaire staatsgrepen en burgerlijke onrust. De eerste presidentsverkiezingen werden er gehouden in 1979, na jaren van militair bestuur. Ze werden gewonnen door Shehu Shagari, maar na zijn overwinning braken er gewelddadige protesten uit in heel het land. In 1983 waren er opnieuw verkiezingen, maar die werden getekend door fraude en onregelmatigheden. 

In 1985 pleegde het leger een staatsgreep en nam het de controle van het land over. Het leger stelde een overgangsprogramma in dat de terugkeer naar een democratie mogelijk maakte. Dat leidde tot nieuwe verkiezingen in 1993. Die werden gewonnen door Moshood Abiola, een zakenman en politicus. De verkiezingen werden echter geannuleerd door het leger, wat opnieuw tot massale protesten en onrust leidde. In 1999 keerde de rust terug na de overwinning van Obasanjo als president. Hij bleef twee termijnen aan de macht. 

Ook in 2007, 2011, 2015 en 2019 vonden verkiezingen plaats. De laatste twee termijnen kwam Muhammady Buhari aan de macht. Hij was een voormalige legergeneraal en politicus. Ook tijdens zijn regeerperiode was er sprake van fraude en onregelmatigheden.

Het blijft nu koffiedik kijken wie de opvolger van Buhari zal worden en of er hem ook een tumultueuze machtstermijn te wachten staat.

Meest gelezen