© Sotheby's

Geen biedingen voor Nobelprijsmedaille van Gentse schrijver Maurice Maeterlinck tijdens veiling bij Sotheby's 

De Nobelprijsmedaille van de Gentse schrijver Maurice Maeterlinck heeft voorlopig nog geen koper gevonden. Maeterlinck ontving in 1911, als enige Belg ooit, de Nobelprijs voor Literatuur. Zijn medaille en diploma werden de afgelopen dagen online geveild bij veilinghuis Sotheby's in Londen. Volgens de contacten van de Gentse Maurice Maeterlinck Stichting die in Londen zitten, heeft zich nog geen koper aangediend. Het startbod voor de stukken was 90.000 euro. 

Maurice Maeterlinck ontving in 1911, als enige Belg ooit, de Nobelprijs voor Literatuur. Via de website van het internationaal veilinghuis Sotheby's, werden zijn nobelprijsmedaille en diploma nu online geveild. Het startbod is 90.000 euro. 

De medaille bestaat uit 23 karaat goud. Op de voorzijde staat het portret van Alfred Nobel, de grondlegger van de Nobelprijzen. Op de achterzijde staat een dichter die onder een laurierboom zit en schrijft onder het toeziend oog van zijn Muze. Het diploma zit in een blauwe, met mozaïek versierde map, en wordt in een gekalligrafeerde tekst aan Maurice Maeterlinck toegewijd.

© Sotheby's

Werk en leven

Maurice Maeterlinck groeide op in een rijke Gentse familie. Hij werd Franstalig opgevoed en studeerde rechten aan de Gentse universiteit. Vanaf 1886 tot 1909 schreef hij een hele reeks publicaties, van essays en poëzie tot vertalingen en grote theaterwerken. Een van zijn bekendste werken is zijn eerste dichtbundel 'Serres chaudes' uit 1889. Met het drama 'Pelléas et Mélisande' behaalde hij zelfs succes in het theater in Parijs.  Het theaterstuk 'L'Oiseau bleu' werd zijn bekendste werk.

Zijn werken werden in 1911 uiteindelijk beloond met de Nobelprijs voor Literatuur. De jury kende hem die prijs toe "uit waardering voor zijn veelzijdige literaire bedrijvigheid en in het bijzonder voor zijn dramatische werken die uitmunten door hun rijkdom aan verbeelding en poëtische kracht, en soms onder het mom van een sprookje, een diepe betekenis hebben waarbij zij tevens op een geheimzinnige wijze een beroep doen op de fantasie van de lezer of de toeschouwer".

Stichting Maurice Maeterlinck ontevreden met verkoop

Enkele dagen geleden ontdekte de Maurice Maeterlinck Stichting in Gent dat de medaille en het diploma zouden verkocht worden via veilinghuis Sotheby's. Maar dat was niet naar haar zin. "De medaille en het diploma maken deel uit van het culturele erfgoed van België en behoren in een openbare erfgoedinstelling", zo klonk het.  

"Ze zijn beiden historisch bijzonder waardevolle stukken voor ons. We vinden het zeer jammer dat ze verkocht worden", betreurt voorzitter Jozef Dauwe van de Maeterlinck Stichting. "We weten dat een tak van de familie die de medaille in bezit heeft, die wil verkopen. Maar we vermoeden dat, gelet op de prijs die geschat wordt, de stukken niet in België zullen blijven. Openbare instellingen zijn niet bij machte dit te kopen."  

Familieruzie

Toch probeerde de stichting nog enkele Belgische instellingen warm te maken om te bieden en te kopen. Maar dat moest te snel gaan. "We hebben het gevraagd aan het kabinet van de Koninklijke Bibliotheek, aan de Archives et la Musée de la Littérature en ook aan ons eigen stadsbestuur. Maar je begrijpt dat dat in deze tijden niet voorzien is in de begroting, en dat de politiek dat ook niet op zo'n korte tijd kan beslissen."

Hebben ze de familie die wil verkopen ook aangesproken? "Nee, dat is niet mogelijk", gaat Dauwe verder. "Er is al jaren een soort schisma tussen een paar takken van de familie Maeterlinck. Wij komen daar niet in tussen. En de tak die de medaille in haar bezit heeft, heeft gemeend die te moeten veilen. Je moet weten dat andere gelijkaardige medailles al voor veel geld verkocht zijn, voor 100-200 tot 300.000 euro."

Hopen op een mirakel

Toch blijft de Stichting hopen op een mirakel: "Wij hopen dat iemand particulier of een kapitaalkrachtige verzamelaar van medailles op het allerlaatste moment toch nog een bod doet", besluit de voorzitter. "Ik zal het straks alleszins op de voet volgen op de veilingsite."

Koning Boudewijnstichting?

Uiteindelijk voltrok zich een klein mirakel, want op het eerste gezicht is er geen bod gedaan op de medaille of het diploma. Op de website van Sotheby's is te zien dat de veiling afgelopen is, zonder een verkoopprijs en met nul biedingen. De Stichting heeft er een dubbel gevoel bij. "Enerzijds ben ik ontgoocheld dat er zo weinig interesse is in onze Belgische Nobelprijswinnaar", zegt voorzitter Dauwe. "Anderzijds geeft het ons wel extra kansen om een Belgische koper te vinden, en kunnen we nog enkele instellingen of fondsen aanspreken om te beleggen in de stukken en ze zo in België te houden. We gaan nu ook eens naar de Koning Boudewijnstichting stappen met onze vraag." Zelf heeft de stichting geen middelen om zo'n aankoop te doen.  

Meest gelezen