Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Onrust op de Westelijke Jordaanoever: Israëlische Amerikaan gedood bij een aanslag

Bij een aanslag op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever is een Israëlische Amerikaan gedood. Het slachtoffer werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, waar hij overleed aan zijn verwondingen. De aanslag is geen alleenstaande gebeurtenis. Het geweld in de regio laait hoog op de laatste weken. "Geen mens kan hieraan wennen", vertelt correspondent Nasrah Habiballah in "De ochtend" op Radio 1. 

Een 27-jarige Israëlische Amerikaan is doodgeschoten op de Westelijke Jordaanoever. Volgens de Israëlische politie vond de aanslag plaats bij een oversteekplaats aan de noordelijke oever van de Dode Zee. De schutter zou vanuit zijn auto hebben geschoten en is erna gevlucht in de richting van de Palestijnse stad Jericho. De aanslag is door niemand opgeëist, maar vermoedelijk is de dader van Palestijnse afkomst. Het slachtoffer is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij aan zijn verwondingen.

Beluister het volledige gesprek met Nasrah Habiballah in "De ochtend" op Radio 1:

De Amerikaanse regering heeft de dood van de 27-jarige in Palestijns gebied veroordeeld. De Islamistische beweging Hamas zei dat de aanslag "een natuurlijke reactie op de Israëlische aanvallen" is. 

Oplaaiende spanningen

De spanning in het gebied loopt de laatste tijd hoog op. Dit weekend viel er minstens één dode en honderd gewonden bij zware rellen op de Westelijke Jordaanoever. "Er werden tientallen huizen en auto's in brand gestoken", vertelt Nasrah Habiballah. 

De rellen volgen na een militaire aanval van het Israëlische leger in de stad Nabloes op de Westelijke Jordaanoever. Bij die aanslag kwamen zeker elf Palestijnen om het leven, onder wie zes leden van een gewapende verzetsgroep. Het werd één van de bloedigste incidenten van de afgelopen maanden in de regio.

"Het is een eindeloze opeenvolging van wraakacties", vertelt correspondent Nasrah Habiballah. De Israëlische Amerikaan zal niet het laatste slachtoffer van het conflict zijn,"de problemen die het geweld veroorzaken, zijn nog altijd niet opgelost", aldus Nasrah Habiballah.  

"De Israëlische regering heeft allesbehalve sussend opgetreden in dit conflict", zegt onze correspondent. Naar aanleiding van de rellen op de Westelijke Jordaanoever dit weekend, heeft de regering-Netanyahu beslist dat ze de militaire aanwezigheid in de buurt verder zullen opvoeren. "Dat is een doorn in het oog van de Palestijnen", vertelt Nasrah Habiballah. "Daarnaast breidt Israël zijn nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever flink uit." De Israëlische regering kondigde ook aan dat ze Palestijnse daders en hun familie harder zullen aanpakken.

Rust in het vooruitzicht?

In een poging de gemoederen tot bedaren te brengen, zaten de twee partijen de laatste dagen samen. In een verklaring na de ontmoeting zei de Palestijnse autoriteit dat ze weer met Israël gaat samenwerken op gebied van veiligheid. "De Palestijnse autoriteit zal Israël bijvoorbeeld informatie geven als ze weten dat een Palestijn mogelijk een aanslag zal plegen", vertelt Nasrah Habiballah. De samenwerking is niet nieuw. Hij werd tijdelijk door Palestina stopgezet en nu dus weer hervat. "Maar er volgt geen oplossing voor de echte problemen die spelen", nuanceert Nasrah Habiballah. 

De nakende Ramadan kan meer olie op het vuur gooien: "Dat is de maand waarin de spanningen meestal nog meer oplopen". Over het geweld concludeert Nasrah Habiballah dat "geen mens hieraan kan wennen". 

Meest gelezen