Vanessa Dekeyzer

Gemeentebestuur Linter wil poetsdienst overhevelen van OCMW naar privéspeler: personeel, vakbonden en oppositie niet akkoord

In Linter is het poetspersoneel ontevreden over de plannen van het gemeentebestuur om de poetsdienst over te dragen van het OCMW naar een privéspeler. De vakbonden en de oppositiepartijen N-VA en Open VLD steunen het personeel.

“De burgemeester laat zijn mensen in de steek”, vindt Mady Lambeets die al 30 jaar in dienst is als poetsvrouw bij het OCMW in Linter. “Het is erg voor ons, want we weten niet wat er nu met ons gaat gebeuren of waar we heen moeten, maar ook voor de mensen die een beroep op ons deden. Het OCMW berekende de kostprijs van een poetsbeurt op basis van het inkomen, maar het bedrijf dat het nu overneemt, werkt met een vast tarief. Dan vallen mensen in een financieel kwetsbare positie uit de boot.”

Ongeruste reacties

Ook Sven De Guise van vakbond ACV en Anne Schuermans van ACOD zijn niet akkoord met het voorstel en steunen het personeel. “De 20 medewerkers van het lokale bestuur zijn ongerust en hebben veel vragen over de voorwaarden waaraan ze nu werken, zoals hun loon, hun hospitalisatieverzekering en vakantiedagen. We hopen dat het bestuur hun staart gaat intrekken en we dit kunnen afsluiten, want anders gaan we ons vel duur moeten verkopen", aldus De Guise. 

Oppositiepartijen N-VA en Open VLD gaan ook niet akkoord met het voorstel. “Het vertrouwen dat er vandaag bestaat tussen het poetspersoneel en hun klanten, allemaal inwoners van onze zogenaamde ‘warme gemeente’, is groot. Dat kan je nooit opvangen door een privéorganisatie”, vertelt raadslid Martine Jacobs (Open VLD). “Wij stemmen dan ook met klem tegen deze principebeslissing.”

Meest gelezen