Riemst gaat documentaire maken over de geschiedenis van de mergelgroeven

Riemst krijgt een subsidie van 25.000 euro van de Vlaamse overheid om een documentaire te maken over de geschiedenis van de mergelgroeven in de gemeente. De bedoeling is om de geschiedenis, de waarde en de problematiek van de mergelgroeven onder de aandacht te brengen. 

De mergelgroeven zijn het resultaat van de eeuwenlange mergelwinning. De inwoners van Riemst haalden de waardevolle mergel uit de ondergrond om er bovengronds hoeves en woningen mee te bouwen. De mergel was ook een belangrijk exportproduct, dat in steden als Maastricht gebruikt werd om kerken en kathedralen mee te bouwen. 

Niemand kan dit verhaal beter tot leven brengen dan de mensen die zelf nog in de mergelgroeven gewerkt hebben

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed (N-VA)

“De mergelgroeven in Riemst hebben een rijk verleden waarvan vele sporen nog bewaard zijn", zegt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA). "De documentaire maakt deel uit van een campagne om de Riemstenaars en alle Vlamingen te informeren over de geschiedenis, de waarden en de problematiek van de mergelgroeven. Niemand kan dit verhaal beter tot leven brengen dan de mensen die zelf nog in de mergelgroeven gewerkt hebben."

Sensibiliseren

De gemeente Riemst wil met de documentaire het publiek kennis laten maken met directe getuigen van de mergelwinning, een historische activiteit die de identiteit van de gemeente sterk bepaalt. "We willen het belang van de groeven onder de aandacht brengen door interviews en verhalen uit het verleden en daardoor de fierheid stimuleren", zegt burgemeester Mark Vos (CD&V). "Het is een onderwerp dat heel erg leeft, ook rond de veiligheid. Voor de inwoners die boven zo'n groeve wonen is het belangrijk dat ze weten wat we van plan zijn met die mergelgroeven. Dus het is ook een soort sensibiliseringscampagne."

Meest gelezen