Foto ter illustratie
Herwig Stoelzaet

Slechtvalken Zjozef en Zjertrude maken opnieuw nest in kerktoren van Ternat 

In de toren van de Sint-Gertrudiskerk in Ternat zijn slechtvalken Zjozef en Zjertrude begonnen met het klaarmaken van hun nest voor hun nageslacht. De twee slechtvalken keren jaarlijks terug naar de kerktoren om zich daar voort te planten.

Sinds jaar en dag huist een koppel slechtvalken in de kerktoren van Ternat. "Vier jaar geleden hebben we een camera geplaatst om hen te volgen", vertelt Herwig Stoelzaet van Natuurpunt Ternat. "Op die manier kunnen we hen goed in de gaten te houden en we zien nu dat er stilletjesaan weer beweging komt in het nest. Elk jaar legt het koppel gemiddeld vier eitjes. En ook dit jaar zijn we dus in blijde verwachting."

Slechtvalken zijn geen trekvogels en overwinteren hier, weet Stoelzaet. "Terwijl het vrouwtje tijdens de winter floreert, blijft het mannetje steeds in de buurt van het nest om te voorkomen dat er zich een ander mannetje vestigt." Slechtvalken maken normaliter hun nest in een rots, maar in stedelijke gebieden verkiezen ze vaak een kerktoren.

Het nest van Zjozef en Zjertrude is op dit moment nog leeg

"Het mannetje is nu het nest aan het klaarmaken. Er liggen al wat veertjes en er is wat in rondgedraaid", vertelt Stoelzaet. "Op zich stelt dat nest niet veel voor: een hoopje grind waar het mannetje wat in rond draait tot er een kommetje ontstaat, zodat de eitjes niet kunnen wegrollen. Dan begint hij lawaai te maken om het wijfje binnen te lokken. Een week voor ze eitjes legt, komt ze het nest inspecteren. En Zjertrude is nogal een veeleisende dame: het gebeurt dat ze het nest dan omver duwt, en dan moet het mannetje weer opnieuw beginnen tot het goed genoeg is."

De voorbije jaren waren er midden maart eitjes. Je kan het nest van de slechtvalken in Ternat online volgen.

Meest gelezen